Свет

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ИЗРАЕЛУ: Војска подигла борбене авионе (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Израелска војска саопштила је да је покренула операцију „Гвоздени мачеви“.

Операција је покренута као одговор на изненадни јутрошњи напад Хамаса на Израел, у којем је, како преносе израелски медији, најмање пет људи погинуло а 100 рањено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Израелске одбрамбене снаге са десетинама борбених авиона изводе нападе на локације које припадају милитантној организацији Хамас у Појасу Газе, наводи се у саопштењу.

Портпарол војске је рекао да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од 6.30 часова јутрос, преноси Тајмс оф Израел.

Он је додао да су припадници Хамаса извршили напад са копна, мора и из ваздуха. Постоји најмање седам места борби између Хамаса и израелских трупа, саопштила је војска.

Хамас је раније преузео одговорност за ракетни напад који је изведен јутрос на јужни и централни Израел из Појаса Газе.

Мохамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

„Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације“, рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета. Изрелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Израелски министар одбране Јоав Галант саопшто је да је терористичка група Хамас направила „озбиљну грешку“ када је покренула изненадни напад на Израел ракетним нападима и инфилтрирајући се у градове на граници са појасом Газе.

Он је прогласио ванредно стање у кругу од 80 километара од Појаса газе.

„Хамас је јутрос направио тешку грешку и започео рат против Државе Израел. Израелски војници се боре против непријатеља на свим местима инфилтрације. Израел ће победити у овом рату“, навео је Галант у изјави која је достављена из његовог кабинета.

Центар и југ Израела су под снажном ракетном ватром више од 3,5 сата због непрекидног и распрострањеног напада из Газе, а верује се да је најмање пет особа погинуло и најмање 100 особа рањено, преноси Тајмс оф Израел.

Изненадни напад из Газе долази дан након што су Израел и арапски свет обележили 50. годишњицу изненадног напада Египта и Сирије који је покренуо Јом Кипурски рат.

Извор: Танјуг