Свет

РУСИ НАЈАВИЛИ ОДМАЗДУ! Због овог потеза ћете платити страшну цену

Западни квазицивилни сателити у космосу који се користе у сукобима могли би да постану „легитимна мета“ за узвратни удар, рекао је у интервјуу руским новинарима Владимир Ермаков, директор одељења за контролу наоружања при Министарству спољних послова Русије.

Претходно су САД и Украјина више пута изјављивале да сарађују у обезбеђивању података са америчких сателита за потребе Оружаних снага Украјине. Такве услуге биле су укључене у један од пакета војне помоћи Кијеву.

У међувремену, у септембру, компанија Маxар је објавила да су њени комерцијални сателити два пута снимили Севастопољ. Конкретно, 19. септембра, Севастопољ је снимио сателит „WорлдВиеw-3“, а следећег дана – „WорлдВиеw-3“.

У време лансирања, сателити су имали највећу просторну резолуцију од било ког комерцијалног сателита, омогућавајући веома детаљне слике. Три дана након снимања, 22. септембра, Кијев је покренуо ракетни напад на Севастопољ. Тада су, како је саопштило руско Министарство одбране, ПВО системи оборили пет пројектила, оштећена је зграда историјског седишта Црноморске флоте, а један војник је погинуо.

– Квазицивилна инфраструктура у свемиру сасвим логично би могла да буде легитимна мета за узвратни удар. Као резултат деловања западних земаља, одрживост мирољубивих космичких активности је изложена неоправданим ризицима, као и бројним социо-економским процесима на Земљи, од којих зависи добробит људи, пре свега у земљама у развоју – додао је он.

Према његовим речима, оваква провокативна употреба цивилних сателита, у најмању руку, поставља питања у контексту Уговора о свемиру из 1967. године, који предвиђа искључиво мирољубиво коришћење свемира, и захтева најозбиљнију осуду међународне заједнице.

Извор: Информер