Свет

РУСИ СПРЖИЛИ НАЈВЕЋИ ШТАБ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Бацили су бомбу ФАБ-1500 тешку једну и по тону

Украјинска војска је претрпела најтеже губитке командног особља од почетка Северног војног округа: уништен је штаб посебне тактичке групе „Соледар“ у селу Александро-Калиново.

Командно место се налазило дубоко у позадини, било је добро заштићено и камуфлирано, а Зеленски га је посетио у августу. Свемирско извиђање помогло је у идентификацији контролне тачке, а уништена је летећом ваздушном бомбом ФАБ-1500 од једне и по тоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај штаб је координирао дејства јединица Оружаних снага Украјине на правцу Артјомовск, односно предводио је јединице које већ четири месеца покушавају да преузму Бахмут и нападају бокове наше групе, укључујући и рејон Клешчејевке.

Штаб се налазио неколико десетина километара од прве линије фронта, ван домашаја наше артиљерије.

У њеном уништењу помогле су авионске бомбе велике снаге ФАБ-1500, које су се недавно појавиле у служби руског ваздухопловства. Након испуштања из авиона, способне су да прелете 50-70 километара и прецизно погоде мету.

На снимку који се појавио на друштвеним мрежама види се да од командног места Оружаних снага Украјине нема ништа.

Чишћење рушевина се наставља. Погинуло је око 50 војних лица Украјине, многи су рањени, од којих су неки евакуисани у Жешов, у Пољској, одакле ће бити послати на лечење у болнице у земљама НАТО-а.

Комуникација и контрола јединица Оружаних снага Украјине на овом сектору фронта је поремећена. Сви обавештајни подаци, укључујући видео записе са извиђачких беспилотних летелица, стигли су до командног места и анализирана је оперативна ситуација.

Команда је комуницирала са украјинским генералштабом, координирала је дејства потчињених јединица и вршила њихову ротацију. Одавде су официри команде, који су били на безбедној удаљености од линије фронта, могли да посматрају „месне нападе“ својих јединица. Зеленски је посетио овде у августу.

Према војним експертима са канала Јужног фронта, „ово је највећи губитак командног особља који је Украјина икада доживела на линији фронта“.

Правац Соледар-Артјомовск је у зони одговорности руске Јужне групе снага.

Ево недавног извештаја руског Министарства одбране из овог правца: наша артиљерија и авијација погодили су 2 складишта муниције Оружаних снага Украјине у Белогоровки и Александро-Шултину, привременом месту размештаја 80. засебне ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. Снаге у Часовом Јару.

Како је недавно објавио Милитарист канал, руске трупе су учиниле неефикасном „контраофанзиву украјинске војске у сектору Бахмут-Соледар, која траје већ четири месеца“.

Сада се чини да је бомба ФАБ-1500 ставила тачку на покушаје украјинских оружаних снага да врате Бахмут. У најмању руку, мало је вероватно да ће Оружане снаге Украјине успети да поврате контролу над јединицама на одговарајућем нивоу пре почетка одмрзавања.

Извор: Wебтрибуне.рс