Свет

САД ЗАДАЛЕ ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ: Путин задовољно трља руке

Фото: Јутјуб

„Пентагон планира да Израелу пошаље десетине хиљада артиљеријских граната калибра 155 које су раније биле намењене Украјини“, кажу три израелска званичника.

Наиме, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и израелско Министарство одбране поручили су америчким колегама да су им хитно потребне артиљеријске гранате да се припреме за копнену инвазију на Газу и потенцијалну ескалацију рата Хезболаха, наводе израелски званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД су од почетка 2023. године почеле да из сопствених залиха муниције, које се по ранијем договору чувају у Израелу, у Украјину шаљу артиљеријске гранате калибра 155 мм.

Тада је израелска војска рекла тадашњем премијеру Јаиру Лапиду и тадашњем министру одбране Бенију Ганцу да не постоји тренутни сценарио у којем би Израелу требало хитно снабдевање гранатама.

Прави преокрет се догодио 7. октобра, када је палестинска милитантна гупа напала Израел од када трају најкрвавији сукоби на том подручју. Мртви и повређени се броје у хиљадама, а од тог дана израелске одбрамбене снаге не престају с бомбардовањем Појаса Газе, којој су укинули и снабдевање водом, струјом, храном, лековима и горивом.

Како је питање момента када би ИДФ могла да крене у копнену офанзиву на Појас Газе и с обзиром на процене бројних стручњака да би борбе у густо насељеној Гази, пуној тунелских мрежа Хамаса, могле потрајати месецима, то би значило и да ће ИДФ-у требати много оружја, сасвим сигурно и оног које је требало да добије Украјина.

То опет имплицира да би Руси, када је реч о украјинско-руском рату, практично могли да одуговлаче рат како би сачекали да се испоруке оружја званичном Кијеву сведу на минимум. Другим речима, Путин може задовољно да трља руке.

Извор: Б92/Јутарњи