Србија

СРБИЈИ ЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ?! Билчик се огласио о случају Бањска: Не постоји план Б

До сада није установљена јасна веза између званичног Београда и онога шта се догодило у Бањској изјавио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик.

Он је у интервјуу за Косово онлајн, додао и да позивање на увођење санкција Србији пре краја истраге није конструктиван пут напред, као што није ни критиковање известилаца ЕУ. На питање како да се сада наставидијалог и да ли је то уопште могуће, Бличик каже да не постоји други начин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Морамо наставити дијалог. Не постоји план Б. Увек смо говорили да сви који су укључени у ово питање да једини пут напред у односима Београда и Приштине јесте дијалог, а да су све друге алтернативе трагичне.

Морамо да се вратимо дијалогу, свако мора да буде озбиљан, и да се посвети дијалогу, то је у интересу свих, поготово људи који су на Косову и Метохији, свих који су тамо, и Срби и Албанци. У супротном, имаћемо веома другачију слику, коју се никоме од нас неће свидети. Дијалог је једини начин”, навео је Билчик.

Коментаришући захтев појединих европосланика који су тражили санкције против Србије и догађаје у Бањској, известилац ЕП за Србију истиче да је реч о две ствари.

“Једна је о догађајима у Бањској. Оно што се десило у Бањској било је озбиљно, и сви у Европском парламенту и другим европским институцијама су то схватили веома озбиљно. Круцијално је да знамо све чињенице, потребна нам је јасна и кредибилна истрага о томе шта се догодило, испоручивање правде и научене лекције.

Шта се догодило у Бањској јесте пример шта се може догодити ако нас политика, дијалог и комуникација изневере. И то је потенцијално веома експлозивно, поготово на Западном Балкану и поготово када причамо о односима Београда и Приштине”, навео је Билчик.

Према његовим речима ЕП припрема резолуцију.

“Не знам каква ће бити коначна верзија, али волео бих да кажем две ствари. Једна је рестриктивне мере биће адресиране у резолуцији и нема сумње у то. Мој осећај и моја политичка група је за то да усвојимо рестриктивне мере против Србије и Београда само уколико буде утврђена јасна конекција између догађаја у Бањској и лидерства у Београду. До сада то није било установљено.

Друга ствар јесте да ЕП ће имати политичку резолуцију, али одлука о било каквим мерама против Београда јесте у рукама чланица ЕУ и Савета и очекујем да то буде нешто предложено од стране Бореља и његовог тима”, навео је он И додао да је још рано рећи шта ће се догодити.

“Требало би добити све чињенице, правду, и истрагу урадити на најбољи могући начин и такође време је од пресудног значаја”, каже Билчик.

Извор: Косово онлине