Србија

СРБИЈИ ЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ?! Билчик се огласио о случају Бањска: Не постоји план Б

До сада није установљена јасна веза између званичног Београда и онога шта се догодило у Бањској изјавио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик.

Он је у интервјуу за Косово онлајн, додао и да позивање на увођење санкција Србији пре краја истраге није конструктиван пут напред, као што није ни критиковање известилаца ЕУ. На питање како да се сада наставидијалог и да ли је то уопште могуће, Бличик каже да не постоји други начин.

“Морамо наставити дијалог. Не постоји план Б. Увек смо говорили да сви који су укључени у ово питање да једини пут напред у односима Београда и Приштине јесте дијалог, а да су све друге алтернативе трагичне.

Морамо да се вратимо дијалогу, свако мора да буде озбиљан, и да се посвети дијалогу, то је у интересу свих, поготово људи који су на Косову и Метохији, свих који су тамо, и Срби и Албанци. У супротном, имаћемо веома другачију слику, коју се никоме од нас неће свидети. Дијалог је једини начин”, навео је Билчик.

Коментаришући захтев појединих европосланика који су тражили санкције против Србије и догађаје у Бањској, известилац ЕП за Србију истиче да је реч о две ствари.

“Једна је о догађајима у Бањској. Оно што се десило у Бањској било је озбиљно, и сви у Европском парламенту и другим европским институцијама су то схватили веома озбиљно. Круцијално је да знамо све чињенице, потребна нам је јасна и кредибилна истрага о томе шта се догодило, испоручивање правде и научене лекције.

Шта се догодило у Бањској јесте пример шта се може догодити ако нас политика, дијалог и комуникација изневере. И то је потенцијално веома експлозивно, поготово на Западном Балкану и поготово када причамо о односима Београда и Приштине”, навео је Билчик.

Према његовим речима ЕП припрема резолуцију.

“Не знам каква ће бити коначна верзија, али волео бих да кажем две ствари. Једна је рестриктивне мере биће адресиране у резолуцији и нема сумње у то. Мој осећај и моја политичка група је за то да усвојимо рестриктивне мере против Србије и Београда само уколико буде утврђена јасна конекција између догађаја у Бањској и лидерства у Београду. До сада то није било установљено.

Друга ствар јесте да ЕП ће имати политичку резолуцију, али одлука о било каквим мерама против Београда јесте у рукама чланица ЕУ и Савета и очекујем да то буде нешто предложено од стране Бореља и његовог тима”, навео је он И додао да је још рано рећи шта ће се догодити.

“Требало би добити све чињенице, правду, и истрагу урадити на најбољи могући начин и такође време је од пресудног значаја”, каже Билчик.

Извор: Косово онлине