Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ СВЕОПШТЕГ РАТА! САД НАПАЛЕ ИРАНСКЕ СНАГЕ: Бајден издао наређење

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Сједињене Америчке Државе су, по наређењу председника Џоа Бајдена, извеле ударе на две локације у Сирији које користи Исламска револуционарна гарда (ИРГЦ) и проиранске групе, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.

„По наређењу председника Бајдена, америчке снаге су извеле самоодбрамбени удар на две локације у западној Сирији које су користиле ИРГЦ и њене повезане групе“, навео је Остин у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Ројтерс, позивајући се на извор у Пентагону, ударе су извели ловци Ф-16, а мета су им била складишта оружја и муниције. Удари, према Остину, нису повезани са палестинско-израелским сукобом и не значе промену политике Вашингтона.

Он их је назвао одговором на нападе на Американце у Ираку и Сирији који су почели 17. октобра, у којем је један припадник Пентагона мртав, а 21 лакше рањен.

Остин је рекао да Бајденов налог показује да Сједињене Државе неће толерисати такве нападе и да ће бранити себе и своје интересе. Такође је захтевао да Иран „заустави“ ове нападе које наводно подржава Иран.

Шеф Пентагона је додао да Сједињене Државе неће дозволити Ирану да сакрије своју умешаност у нападе и да неће оклевати да предузму даље мере за одбрану.

Претходно је портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао да је америчка војска претрпела 16 напада у Ираку и Сирији од 17. до 26. октобра. Пре тога, Џо Бајден се обратио врховном вођи Ирана ајатолаху Алију Хамнеију са упозорењем да ће САД одговорити у случају напада на америчке трупе стациониране на Блиском истоку и позвао их да буду спремни за то.

Извор: Ало