Свет

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ САМО ШТО НЕ ПУКНЕ: Кинези открили монструозне планове САД, ево зашто желе да спале планету!

Кинески лист Глобал тајмс констатује да су нове ратне претње из Америке пуне фанатизма и да све државе које су опредељене за мир треба да им стану на пут. Такође, упозорава да ко се игра ватром, од ње ће и страдати

Коментаришући нови извештај америчке Конгресне комисије за стратегију којим се Вашингтон позива на проширење војне моћи, посебно програма модернизације нуклеарног оружја како би се припремио за могућ истовремени рат с Кином и Русијом, „Глобал тајмс“ констатује да се ради о нечему што су трезвени амерички стратези, попут Хенрија Кисинџера, сматрали ноћном мором коју би требало избећи по сваку цену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Америчка елитна комисија, чији су чланови из истраживачких центара и пензионисани званичници одбране, безбедносни званичници и бивши конгресмени, ради на томе да се та ноћна мора оствари“, пише у свом уводнику гласило блиско Комунистичкој партији Кине, додајући да конкретни предлози из овог извештаја – као што су распоређивање бојевих глава, крстарећих пројектила, подморница с балистичким пројектилима – изазивају језу код сваког ко поседује и трунку разума.

„Колике су димензије лудила у које тону САД?“, пита се уредништво „Глобал тајмса“ посебно ако се има у виду да војна потрошња у Америци чини скоро 40 одсто укупних светских издатака за одбрану и годинама драматично расте, док је војна потрошња у 2023. години достигла 813,3 милијарде долара, више од БДП-а већине земаља.

„Такав извештај пун геополитичког фанатизма и ратних слика, без обзира да ли је заиста Вашингтонов ‘водич’ за доношење одлука, опасан је и све земље које се залажу за мир треба да му се супротставе“, пише кинески лист.

И Кина и Русија су нуклеарне силе и сви знају да је изазивање конфронтације између нуклеарних сила суманута идеја. Чак је и промовисање трке у нуклеарном наоружању под паролом одвраћања катастрофалан корак уназад у историји.

Немогуће је да вашингтонске елите које су преживеле Хладни рат нису тога свесне. Чињеница да амерички Конгрес представља такав апсурдан извештај је надреална, али не и изненађујућа – у складу је с искривљеном политичком атмосфером у Вашингтону данас, додаје лист.

Разматрајући шта се крије иза ове ратоборне реторике, кинеско гласило указује на то да је палестинско-израелски сукоб нагло подигао акције америчке одбрамбене индустрије, као и да је тај сектор највише профитирао од рата у Украјини.

„Војноиндустријски комплекс, попут геополитичког монструма, паразитира на америчком друштву, манипулишући сваким његовим потезом, гурајући Вашингтон корак по корак ка спровођењу идеја које су донедавно сматране за немогуће. Просперитет америчког војноиндустријског комплекса изграђен је на крви и лешевима“, истиче „Глобал тајмс“.

Дубоко је узнемиравајуће што је некад фантазија о истовременом рату с Русијом и Кином ушла на дневни ред у Вашингтону. Ако би САД усвојиле тек делић препорука из овог извештаја, уследила би немерљива штета и по свет и по Америку.

Постоји стара кинеска изрека: „Ко се игра ватром, од ње ће страдати“, закључује уредништво кинеског листа.

Извор: Информер