Свет

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ ИЗ ПЕКИНГА: Председник саопштио важне вести

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић обратио се из Кине, где је данас потписано више важних споразума између Србије и земље домаћина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћање председника

– Разговарали смо о КиМ, поштовању међународно правних норми и ономе кроз шта Србија пролази и о примени двоструких стандарда, непоштовању повеље УН и резолуције 1244. Наишли смо на апсолутно разумевање наших кинеских пријатеља, када је у питању КиМ. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне. Од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње. Разговрали смо о инфраструктурном повезивању и наравно све већем броју инвестиција, о даљем успостављању авио-линија. Споразум о спољној трговини је јако важан, ми морамо да живимо и пре уласка у ЕУ. Веома је важно да произвођачи меда имају огромну корист од овог споразума. Да покушамо и да пре маја, јуна, да овај споразум ступи на снагу. Јако сам поносан на ово. Дигитална технологија, иновације – бржа сарадња и у овим областима. Замолио сам за још кинеских инвестиција. Кина страховито напредује у инвестирању у нашу земљу, као и многе азијске земље – истакао је председник.

О разговору са председником Кеније

– Имао сам разговоре са Вилијамом Рутом, председником Кеније. То је због великог утицаја господина Пацолија и њихове намере да објаве како ће Кенија да призна независно Косово. И верујем да се то неће догодити. Имали смо баш дуг разговор и мислим да смо се разумели. Надам се да ће ускоро доћи у нашу земљу. Надам да ће нам доћи и индонежански председник – казао је председник, наводећи да је имао бројне сусрете са страним званичницима.

О сусрету са Путином

Вучић је рекао да је кратко разговарао се руским председником Владимиром Путином.

– Видео сам Путина, кратко смо разговарали, пуца од самопоуздања. Нисмо имали билатерални састанак. Он је имао састанак са Орбаном и председником Сијом – навео је председник.

– Од тога колико нам је јака привреда, живи Србија, живимо сви. Мислим да смо добар посао обавили овде у Кини. Синиша, Весић, Дачић, сви су имали доста састанака – навео је Вучић.

– Много посла је овде било, причате са првом-другом силом света – додао је председник.

О одлуци Макрона

Вучић је рекао да не жели да коментарише то што је председник Француске Емануел Макрон изјавио да је та земља суспендовала процес визне либерализације за Косово.

– Не желим да коментаришем. То је одлука једне од највећих европских земаља. Хвала Макрону на многим другим стварима, на пријатељству које показује према Србији. За ону примедбу коју је рекао да ми морамо да осудимо насиље у Бањској, ми смо то учинили истог дана неколико пута и молим господина Кошара да пренесе део тих изјава, мада мислим да сам то и сам рекао председнику Макрону када смо били на састанку у Гранади – рекао је председник.

О разговору са Сијем

– Председник Си подржава Србију, био је срдачан разговор. Ми да бисмо опстали као земља која не изражава жељу да буде у НАТО, ми морамо да имамо довољно снаге да себе сачувамо. Он је био веома, веома срдачан. Он подржава слободну, слободарску и независну Србију. Вечерас смо могли да чујемо две песме из Србије, после руског казачока добили смо највећи аплауз – истакао је председник Вучић.

О Куртију

– Курти сваког дана шаље нове специјалне јединице да малтретирају Србе. Када имате потребу да свакога дана некога нападате, онда имате проблем – каже председник.

Поводом медијских написа да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нудио председници владе Србије Ани Брнабић у Тирани папире на потписивање, Вучић каже да је у питању Куртијев трик.

– Он мени сваки пут донесе три-четири папира, па му ја одговорим и он онда излази напоље да се жали на мене како га вређам, а ја му само одговарам у једној реченици. Он по цео дан смишља те трикове, мисли да то код некога може да прође.

О састанку са петорком

Председник је говорио о важним састанцима наредних дана, као и о разговору са петорком која долази у Србију, а потом и седници Савета безбедности УН.

– Мрзим нагађања, приче иза завесе. Сачекаћу да видим шта доносе па ћу да обавестим грађане Србије о томе – навео је Вучић.

О седници Савета безбедности

О разговорима са Антонијом Гутерешом, Вучић каже да су кратко разговарали и да је са њима био председник Кеније. Навео је и да су разговарали о ситуацији на Блиском истоку.

– На Савет безбедности ићи ћу ја или Ана или Ивица – додао је председник.

– Ана је у Тирани добро поступала, није хтела да се свађа. Добро је прошло. Они живе за то само да напакосте Београду.

О Ђиласу и опозицији

– Колико год ја неком говорио да нигде немам рачуне и да се политиком бавим због историје… Београд на води, овај споразум, болнице, путеви, плате, пензије…За то живим. Да кажу да ли је икада Вучић или било ко из моје породице имао рачуне игде. Нисам ја пријавио 619 милиона евра, него он. Ко од грађана има толике милионе? И то све од када је дошао на власт. Видећете и када одем са власти, како ће да престану са свим лажима. Поверовали су у то да су много популарни. Ана данима разговара са Европљанима и ОЕБС-ом. Шта год да урадите они ће да буду против свега. Али им неће сметати да купују станове. Нисмо ми купили стан у Београду на води, него они, десетине њих је купило.

О леку за Јелену Стојиљковић

Јелена Стојиљковић из Великог Градишта, која болује од цистичне фиброзе, добила неопходан лек о трошку државе, а председник се осврнуо на то:

– Ја сам поносан на то. За мене је то важна тема. Ми смо у претходним годинама много уложили у здравље људи. Од тога да су изграђена два нова клиничка центра, у Нишу и Београду, до тога да се сада гради и реконструише Клинички центар Војводине, после тога иде Крагујевац. Много болница, значајно увећање плата у здравству, набавили најновију опрему. Морамо да покушамо да заштитимо живот посебно наших мајки, сестара и жена које морају да имају мамографе у свакој општини у Србији, да избацимо листе чекања. Јелени желим добро здравље, као што сам срећан за свако дете, малог Лава и друге. Поносан сам на Србију која то може да издржи и која може да се посвети лечењу пре свега деце, али и увођењу иновативних лекова и лечењу ретких болести.

Потписана четири споразума

У присуству председника Србије Александар Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга данас су у Пекингу потписана четири споразума од којих је најважнији Споразум о слободној трговини између Србије и Кине који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране.

Споразум о слободној трговини је потписао министар трговине Томислав Момировић и Ванг Вентао, министар трговине Кине. Поред тог споразума потписани су и Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике, Меморандум о заједничком унапређењу индустријске и инвестиционе сарадње Србије и Кине као и средњорочни акциони план о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе НР Кине и Владе Србије.

Потпис на Меморандум о размени и сарадњи у области економске развојне политике ставили су министар финансија Србије Синиша Мали и председавајући Националној комисији за реформу и развој Џенг Шанђие. Састанку двојице председника и потписивању споразума, поред Малог и Момировића присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

Извор: Новости

Ознаке