Србија

ЗАХЛАЂЕЊЕ И ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ ЗА 10 СТЕПЕНИ! Метеорлог Чубрило најавио Михољско лето од среде, а онда преокрет

До краја ове недеље, поручују метеоролози, очекује нас право Михољско лето, посебно од среде, а после 16. октобра, каже метеоролог Марко Чубрило, могуће је погоршање и јако захлађење.

Чубрило је рекао да се од среде до недеље свуда очекује сунчано и знатно топлије од просека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михољско лето од среде

Од среде до наредне недеље под утицајем поља антициклона и топлог струјања са Медитерана биће сунчано уз температуре знатно изнад просека.Јутра ће бити свежа уз минималне температуре од +5 до +15 степени Целзијуса, док ће максималне температуре бити између +20 и +26, а локално и око +28 степени Целзијуса што је знатно изнад просека.

Хладни фронт доноси кишу, грмљавинске пљускове и захлађење

У наредну недељу, крајем дана са северозапада, очекује се премештање јаког, хладног, фронта који ће условити наоблачење уз кишу и грмљавинске пљускове, а уз окретање ветра на северозападни смер уследиће и јаче захлађење, тако да ће се у понедељак уз претежно облачно време уз кишу повремено максималне температуре бити од само +7 до +18 степени Целзијуса.

– Све је више изгледа да се после 17. октобра интензитет захлађења појача, јер осим ЕЦМWФ, европског модела, сада и ГФС, амерички модел, све чешће у том периоду даје сигнал за грађење јаког антициклона над Скандинавијом по чијој ће се источној периферији спустити врло хладан ваздух, док ће над Јадраном вероватно уследити развијање секундарног циклона. Такав развој синоптике би резултовао даљим, јачим, захлађењем уз спуштање температура знатно испод просека, док би циклон условио обилније падавине. Уз очекивано захлађење предели преко 800 метара надморске висине би могли добити и први снег ове јесени – каже Марко Чубрило.

Извор: Курир.рс/Блиц