Свет

ОВО ЈЕ ГЛАВНИ РАЗЛОГ: Американци би ударили на Русију, али их спречава нешто језиво

Нуклеарни удар на америчке ракетне силосе, могао би да уништи 90 одсто становништва, преноси „Неwсwеек“.

До овог закључка дошли су научници са Универзитета Принстон. Користећи архивске временске податке, моделирали су могуће последице ширења радиоактивне контаминације по континенту, и дошли до закључка, да готово ниједан Американац неће моћи да избегне излагање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према експерту, у ситуацији са ДНР и ЛНР, Путина су преваром убедили да ће тадашњи лидери Немачке и Француске, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, пратити спровођење споразума из Минска.

Мински споразуми за решавање ситуације на истоку Украјине потписани су 2015. године. Предвиђен је прекид ватре, повлачење тешког наоружања са линије контакта, као и уставна реформа, чији су кључни елементи требало да буду децентрализација и усвајање закона о посебном статусу појединих региона Доњецке и Луганске области.

Кијевске власти никада нису спровеле овај план. Прошлог фебруара Русија је признала независност ДНР и ЛНР, а Владимир Путин је рекао да споразуми из Минска више не постоје.

– Ипак, прошлог децембра Меркелова је признала, да је споразум био само начин, да се купи време за наоружавање Украјине. Сада, руски лидер неће дозволити да буде преварен, пошто више нема поверења у своје преговарачке партнере – закључио је бивши аналитичар.

Почетком септембра, амерички државни секретар Ентони Блинкен, изјавио је, да ће Украјина преговарати ако буде иницијативе на страни Русије, коју она наводно не показује.

Заузврат, портпарол Кремља Дмитриј Песков је нагласио, да је Москва више пута истакла своју спремност за дијалог, али ће сада узимати у обзир реалност која се развила након фебруара 2022. године

Извор: Ало