Свет

ПОЧЕТАК КРАЈА: Русија разматра ову опцију

Западни квазицивилни сателити у космосу који се користе у сукобима, могли би да постану „легитимна мета“ за узвратни удар, рекао је у интервјуу руским новинарима Владимир Ермаков, директор одељења за неширење и контролу наоружања при Министарству спољних послова Русије.

Претходно су САД и Украјина више пута изјављивале, да сарађују у обезбеђивању података са америчких сателита за потребе Оружаних снага Украјине. Такве услуге биле су укључене у један од пакета војне помоћи Кијеву . Међутим, у септембру је на веб страници компаније „Маxар“ извештавано, да су њихови комерцијални сателити два пута снимали Севастопољ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, 19. септембра, Севастопољ је фотографисао сателит WорлдВиеw-3, а следећег дана WорлдВиеw-2. У време лансирања, сателити су имали највећу просторну резолуцију од било ког комерцијалног сателита, омогућавајући веома детаљне слике.

22. септембра, Кијев је покренуо ракетни напад на Севастопољ. Тада су, како је саопштило руско Министарство одбране, ПВО системи оборили пет пројектила, оштећена је зграда седишта Црноморске флоте, а један војник је нестао.

„Квазицивилна инфраструктура у свемиру, сасвим логично би могла да буде легитимна мета за узвратни удар“, рекао је Ермаков. „Као резултат деловања западних земаља, одрживост мирољубивих космичких активности је изложена неоправданим ризицима, као и бројним социо-економским процесима на Земљи, од којих зависи добробит људи, пре свега у земљама у развоју“, додао је он.

Према његовим речима, оваква провокативна употреба цивилних сателита, у најмању руку, поставља питања у контексту Уговора о свемиру из 1967. године, који предвиђа искључиво мирољубиво коришћење свемира, и захтева најозбиљнију осуду међународне заједнице.

Извор: Wебтрибуне.рс