Свет

ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЈОШ ЈЕДНОМ ДЕЛУ ЗЕМЉЕ: Ледена мећава гута Србију, кида стубове елекромреже

Услед обилних снежних падавина и формирања веома високог белог покривача на територији општине Нова Варош, данас је проглашена вандредна ситуација. Снег који већ два дана без прекида пада у нововарошком крају, највише проблема направио је на електромрежи, па су поједина планинска села већ 48 сати без струје.

– Снег је падајући се ледио на жицама, као и на гранама дрвећа, па су се стабла под толиким теретом изваљивала и кидала мрежу и стубове. Бројна планинска села су без електричне енергије, па је то и био највећи разлог да на територији наше општине прогласимо вандредну ситуацију – рекао је Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снега највише у планинским селима

Снега највише има у селима на обронцима Златара, Муртенице и Јавора, попут Јасенова, Негбине, Љепојевића, Дрмановића, Беле Реке, где покривач достиже висину и преко пола метра. Још није извесно да ли ће све сеоске школе радити сутра.

Магистрални пут од Златибора ка Новој Вароши и даље ка граничном прелазу Гостун је проходан, а најкритичније деонице су Борова Глава – Кокин Брод, као и Нова Варош – Бистрица.

„Радимо на проходности свих путева“

– Током јучешњег дана, као и данас, чишћени су сеоски путеви по планинским засеоцима. Тренутно радимо на проходности свих путева кроз брда и шуме, како би екипе Електродистрибуције могле да се пробију кроз сметове и отклоне кварове на електромрежи. – додаје Васиљевић.

Снег и вечерас пада у нововарошком крају, па се до јутра очекују нови центиметри белог покривача.

Повећање снежног покривача на планинама

Према прогнози времена која је објављена, на планинама ће се повећавати снежни покривач током пљускова снега, а у нижим пределима ће, само у зонама кроз које облаци прођу, пасти до 1 цм снега који ће се отопити након престанка падавина.

Подсетимо, снег који од јуче пада направио је велике проблеме у планинским крајевима, а у Сјеници је проглашена ванредна ситуација. Поједина места остала су без струје, зато што је далековод испао из система, а прегорео је један од главних прекидача.

Осим тога, РХМЗ је данас упозорио да је у ноћи понедељак на уторак и у уторак могућа ледена киша у неким деловима Србије.

Огласио се ЕПС

Електродистрибуција Србије саопштила је данас да су све расположиве екипе ангажоване током целог викенда на успостављању стабилног напајања електричном енергијом у деловима Србије које је погодила мећава.

У суботу је тежак и мокар снег падао у западној Србији, да би током ноћи прешао на југоисток земље и уз јаке ударе ветра обарао стубове и кидао проводнике на дистрибутивној мрежи.

Највећи проблеми су на подручју Ивањице и Сврљига.

– Монтери из Ужица, Краљева, Ивањице, Ниша, све време су на терену и раде у тешким условима. Ангажоване су додатне екипе и механизација да би се за све грађане погођене снежном олујом у најкраћем року нормализовало снабдевање електричном енергијом – кажу у Електродистрибуцији Србије.

Извор: Информер/Блиц