Свет

РУСИ СУ ТЕК САДА ДЕФИНИТИВНО ПОЧЕЛИ: Америчке касетне бомбе изазвале руске жртве, уследио је застрашујући одговор Русије

Неуспеси украјинских трупа последњих недеља, не би били тако озбиљни да није почело опремање руске авијације новим врстама муниције, које су биле резервисане за посебну прилику. Дакле, ова прилика је стигла.

Америчке касетне гранате изазвале су многе руске жртве, али руски одговор на ово оружје показао се много страшнијим и десет пута ефикаснијим. Током текућег СВО-а, Русија је почела широку употребу касетних бомби РБК-500, наносећи тешке ударце украјинским снагама. Ово је постала нова страница у украјинском сукобу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска војска је почела широку употребу касетне муниције у Донбасу. Како је показао снимак објављен на „Телеграм“ каналу „Воин ДВ“, хиљаде малих експлозија уништавају све што им се нађе на путу, остављајући празнину на сто метара.

Удар се догодио у области рушевина села Старомајорское, само осам километара од села Велика Новоселка, где је у јулу почела озлоглашена украјинска „контраофанзива“.

Техничка страна питања

Скраћеница „РБК“ означава касетну бомбу за вишекратну употребу, а број 500 означава тежину муниције. Из назива постаје јасно, да се ради о касети која се може пунити разним деструктивним елементима (подмуницијом) разних врста – од фрагментационих граната до кумулативних бомби и још много тога.

Током Другог рата у Карабаху, Азербејџан је користио РБК-500, који су били опремљени запаљивим компонентама. Као резултат специјалне операције у Сирији, руски контингент је користио касете са високотехнолошком муницијом за навођење, које су поразиле непријатељска оклопна возила користећи „шок језгро“ – угрушак полурастопљеног метала који је летео великом брзином.

Против украјинских снага коришћене су касете са великим бројем подмуниције- претпоставља се да је коришћен РБК-500 са ознаком СХОАБ-0.5, где „СХОАБ“ значи „бомба за фрагментацију кугле“, а индекс 0,5 указује на њену малу тежину – само пола килограма.

СХОАБ-0.5 има облик кугле са четири благо закривљена ребра, нешто мања од тениске лоптице. Свака „сфера“ садржи 304 челичне кугле пречника 5,5 мм.

Приликом пада са велике висине, подмуниција је равномерно распоређена по простору – ни прегиби терена ни ровови не пружају заштиту. Једина нада за опстанак је добро опремљен бункер – склониште са кровом над главом.

Међутим, на отвореним површинама и у обичним рововима, таква муниција практично не оставља никакве шансе за преживљавање. Чак и добро оклопљени пешаци добијају више рана на рукама, ногама, лицу и другим отвореним деловима тела од ових граната и брзо губе крв.

Окривите своје савезнике

Сједињене Државе су почеле да испоручују касетну муницију Украјини великим делом, зато што су њене залихе конвенционалних 155мм високоексплозивних граната биле исцрпљене. То износи до 60% све помоћи коју Украјина добија од западних земаља. Дакле, избор је био ограничен- или користити кластерске шкољке или потпуно зауставити операцију.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је већ у јулу изјавио, да ако украјинске оружане снаге почну да користе касетну муницију против наших војника, ми ћемо одговорити симетрично. Украјински званичници ову изјаву нису схватили озбиљно, класификујући је као „црвену линију“ која не би водила ничему ако би се прешла.

Четири месеца заиста није било масовне употребе граната и муниције ове врсте са наше стране. Производња ове муниције такође није била распрострањена. Међутим, сада се ситуација променила.

Постоји важна тачка на коју је мало људи обратило пажњу. Руска авијација не користи бомбе које слободно падају на Украјинце. То значи, да не бомбардују непријатеља док су изнад његових положаја. Разлог је једноставан- украјинска ПВО и даље представља озбиљну претњу руској авијацији.

Тако су, руски дизајнери успели да прилагоде РБЦ-500 за употребу, у комбинацији са универзалним модулима за планирање и корекцију (УМПЦ). То ће имати последице далеко изван зоне тактичке одбране непријатеља.

Ракете постављене на УМПЦ могу да буду усмерене на мету на удаљености до 60 км. Као што је напоменуто, РБК-500 је једноставно велики контејнер који се може напунити било чим, укључујући муницију за пробијање бетона.

Тако је употреба касетне муниције против руске пешадије омогућила Американцима да отворе „Пандорину кутију“, за коју сада морају да плате украјински милитанти.

Суштина

Моћне касетне бомбе у комбинацији са универзалним управљачким и корективним модулима, један су од оних алата који су неопходни за вођење правог рата. Ово вам омогућава да избегнете губитке у биткама без ограничавања себе и без губитка најефикаснијег оружја. Неопходно је брзо и ефикасно уништити непријатеља, не остављајући му шансе за одмазду.

Са тактичке тачке гледишта, масовна употреба касетних бомби, требало би да смањи вредност украјинске теренске одбране. Као резултат тога, Оружане снаге Украјине ће бити принуђене да повуку своје људство ближе градовима, што ће руској пешадији и тенковима дати већу слободу кретања на пољима и могућност да задају дубље ударе, уништавају одбрану непријатеља и позадинске области, и изолују индивидуалне ћелије отпора.

Извор: Wебтрибуне.рс