Свет

ШОЈГУ НАЈАВИО ОДМАЗДУ РУСИЈЕ: Сви ће експресно бити уништени

Руска ПВО, на основу искуства свог система, може да обори све ловце Ф-16 планиране за испоруку Кијеву за око 20 дана, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на тематском конференцијском састанку са руководством Оружаних снага Руске Федерације.

Министар је напоменуо да је за месец дана руска ПВО оборила 37 украјинских авиона, више од 1.400 комада непријатељског оружја, укључујући и шест пројектила АТАЦМС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желео бих да напоменем да је 37 авиона скоро два пута више од Ф-16 које је Запад гарантовао да ће испоручити Украјини. Односно, са таквим радом нашег ПВО система, требаће нам 20 дана да их уништимо“, казао је Шојгу.

Руски министар је истакао да Кијев трпи пораз, упркос набавци нових врста НАТО наоружања, додавши да руске трупе настављају да воде активну одбрану, наносећи „ефикасну ватрену штету непријатељу“.

„Оружане снаге Украјине очајнички и безуспешно покушавају да нападну у запорошком, доњецком и херсонском правцу, што доводи до великих губитака у украјинској војсци. Непријатељске снаге се исцрпљују, а деморализација људства расте“, нагласио је Шојгу.

Према његовим речима, руске јединице иду напред, заузимају повољније линије и положаје. Шојгу је издвојио 25, 138. и 114. моторизовану бригаду, нагласивши да су се посебно истакле у борбама.

Министар је захвалио руској војсци на храбрости и истрајности у извршавању задатака у зони Специјалне војне операције.

Извор: РТ