Србија

ВУЧИЋ ПОТПИСАО

Председник Србије Александар Вучић расписао је ванредне парламентарне изборе за недељу 17. децембар.

Председник Вучић је потписао одлуку о расписивању избора, након чега ће се обратио грађанима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На основу члана 109. став 1. и 5. Устава Србије, сходно члану 21. ставу 1. Закона о Председнику Републике, на образложени предлог Владе Републике Србије од 30. октобра 2023. доносим указ о распуштању Народне скупштине изабрану 3. априла 2022. Овај указ ступа на снагу по дану објавиљвања у Служеном галснику. Расписујем изборе за посланике Народне скупштине за 17. децембар – објавио је председник Вучић и додао:

– Поштовани грађани, желим вам сећене изборе, живимо у временима која су тешка за цео свет, у времену глобалних изазова, ратова и сукоба, у времену у којем је неопходно да сви будемо уједињениу борби за очување виталних националних и државних интереса Републике Србије, у времену у којем ћемо бити суочени са бројним притисцима због односа према Косову и Метохији и других регионалних и светских питања – рекао је Вучић у обраћању након расписивања избора.

Истакао је да је веома важно да Србија сачува мир, стабилност и унутрашњу кохезију и покаже демократичност.

– Рекао бих да је ова кампања прилика да на цивилизован начин прикажемо различите идеје, програме, политике који треба да се такмиче, али који никада неће угрозити наше виталне државне, народне и националне интересе – истакао је председник Вучић.

Свим учесницима у кампањи пожелео је добар резултат у представљању својих идеја и циљева.

– Желим им да све то чине на демократски и цивилизован начин, за грађане Србије је важнно да најбољи програми и идеје победе. Уверен сам да учвршћујемо демократију и обезбеђујемо сигуран пут у будућност нашој деци. Живела Србија, нека су нам срећни избори – закључио је Вучић.

Иначе, од тренутка расписивања, према закону, крећу да теку сви изборни рокови.

Кампања ће трајати до 14. децембра у поноћ када ће почети изборна тишина. Сви бирачи, пунолетни грађани Републике Србије, моћи ће да на својим бирачким местима гласају у недељу 17. децембра од 7 до 20 часова.

Претходни парламентарни избори одржани су у Србији 3. априла прошле године. На тим изборима убедљиво је победила листа чији је носилац био Александар Вучић.

Извор: Курир.рс

Ознаке