Свет

АМЕРИКАНЦИ ПОТЕЖУ НАЈЈАЧУ КАРТУ: У Украјину шаљу „сламку спаса“

Пентагон ће послати у Кијев генерал-потпуковника Антонија Агута да разради нову војну стратегију, пише Њујорк тајмс.

“Амерички и украјински војни званичници траже нову стратегију коју би могли да почну спроводити следеће године како би оживели шансе Кијева“, наводи се у чланку, чије делове је пренео руски портал Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се очекује, Агуто ће стићи из Немачке и остаће у Украјини дуже време како би саветовао команду Оружаних снага Украјине.

Лист пише да амерички званичници сматрају да без промене стратегије 2024. година “може постати слична 1916. – најсмртоноснијој години Првог светског рата“ када је погинуло на хиљаде младих људи, а линија фронта се незнатно променила. Додаје се да је подстицај за тражење нових решења била неуспешна контраофанзива Кијева и проблеми са новим пакетом помоћи Украјини.

Док се украјинска страна залаже за офанзиву у нади да ће привући пажњу светске јавности, Американци инсистирају на другачијој стратегији и предлажу Украјини да се “концентрише на то да задржи постојеће територије, гомила оружје и људство“, пише лист.

Како је прецизирано, циљ те стратегије је да Украјина “створи довољно убедљиву претњу како би Русија могла да размотри учешће у озбиљним преговорима крајем следеће године или у 2025. години“.

Аутор чланка подсећа да је Вашингтон Кијеву у протекле две године послао више од 111 милијарди долара. Сада амерички званичници покушавају да припреме Украјинце за следећу годину, упозоравајући их да било каква помоћ коју амерички Конгрес одобри неће бити сразмерна оној коју је Украјина добијала последњих година.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни почетком новембра признао је да је украјинска контраофанзива запала у ћорсокак. Он је додао да “највероватније неће бити дубоког продора“. Истовремено, према “уџбеницима НАТО-а“, Оружане снаге Украјине већ је требало да “ратују“ на Криму, истакао је он.

Извор: Медији

Ознаке