Свет Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Стиже нам ова појава, спрема се хаос

Метеоролог Иван Ристић напомиње да ће облаци и киша, који су најављени за петак на простору Балкана, носити са собом вулканске честице.

Метеоролог Иван Ристић изјавио је недавно да ће дим који је проузрокован ерупцијом вулкана на Исланду стићи и до Србије. Како је истакао, наше подручје биће у посебном проблему, јер ћемо при дну имати смог, а у ваздуху честице вулканског дима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вулкан који је еруптирао на Исланду може направити прави хаос на небу изнад Европе.

Због отровних честица и дима који се јавља због ерупције може доћи до обустављања и блокаде авио-саобраћаја.

У зависности од јачине експлозије зависи и густина дима. Према речима појединих стручњака, дим који је кренуо са Исланда, ношен северозападним ветром креће се ка Пољској и Немачкој, након чега ће наставити пут Русије.

Ипак, метеоролог Иван Ристић напомиње да ће облаци и киша, који су најављени за петак на простору Балкана, носити са собом вулканске честице.

– У петак, 22. децембра млазна струја повезаће Балкан и Исланд, облаци ће садржати поред кише и снега и вулканске честице, али на то смо већ навикли јер смо имали пуно налета песка из Сахаре – најавио је метеоролог Иван Ристић на свом фејсбук профилу.

Време до краја недеље

Временска прогноза до краја недеље најављује кишу и температуре изнад нуле.

У Београду данас променљиво и облачно. Температура ће се кретати од 2 до 7 степени. У Новом Саду температура ће достићи максимално 5 подељак, док се у Нишу очекује температура највише до 8 степени. У Крагујевцу променљиво и облачно са, такође, максималном температуром до 8 степени.

Киша се очекује у петак у Београду са минималном температуром 4 и максималном 7 степени. У Новом Саду исто киша, температуре најнижа 2, највиша 5 степени. И у Нишу и Крагујевцу падаће киша, највиша температуре ће бити до 8 степени.

И за викенд киша

И у суботу је могућа киша у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, док је за Ниш најављена.

У овим градовима температуре ће се кретати најниже од 2 до највише 7 степени, у Новом Саду биће најнижа – 5 степени током дана. Престанак падавина очекује се у недељу.

Метеоролози најављују до краја децембра благо време, са температурама изнад просека за ово доба године.

Извор: Srbija Danas