Свет

ХОРОР У УКРАЈИНИ: Политичар бацио три бомбе током седнице (ВИДЕО)

Најмање 26 особа повређено када је украјински политичар бацио ручне гранате током седнице у згради месне заједнице у Керецку у Транскарпатији.

Украјински политичар који је бацио бомбе идентификован је као Сергеј Бартин, а према писању украјинских медија, наводно се пре те кобне седнице посвађао са сеоским начелником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Камере су снимиле тренутак на којем се види како мушкарац, који у почетку није био именован, али за ког је наведено да је заменик у месној заједници, из џепа извлачи више ручних бомби, и потом их баца на патос.

Учесници седнице у првом тренутку нису деловали уплашено, као да нису схватили шта се догађа, или да су можда помислили да њихов сарадник баца празне бомбе. Међутим, у следећем тренутку све креће да лети у ваздух.

„Као резултат инцидента, 26 људи је повређено, од којих је шесторо у тешком стању. На реанимацији је човек који је активирао гранате“, наводи полиција.

Детонација граната у згради месне заједнице квалификована је као терористички напад, за чију истрагу је задужена Служба безбедности Украјине (СБУ), објавило је Одељење за комуникације полиције Закарпатске области на Фејсбуку.

Начелник Закарпатске обласне војне управе Виктор Никита рекао је да је сазван хитан регионалних безбедносних служби због детонације граната.

„Покренут је кривични поступак, утврђују се околности злочина. Сазван је хитан састанак Регионалног савета за одбрану ради доношења хитних оперативних одлука“, наводи се у објави.

Никита је додао да је одељењу за здравствену заштиту Закарпатске области наложено да организује подршку за лечење жртава експлозије, да обезбеди сву неопходну медицинску опрему и да организује рад са породицама рањених.

Према незваничним информацијама напад је извршен на седници на којој су посланици расправљали о буџету за 2024. Наводно је нападач изабран у Вец́е из странке „Слуга народа“.

Истичемо да је снимак који је објављен на друштвеној мрежи X узнемирујући.

Извор: Телеграф/Б92