Свет

ЛАВРОВ ОТКРИО ТАЈНУ: Ево зашто Запад жели прекид ватре у Украјини

Изјава америчког председника Џозефа Бајдена да би Русија наводно могла да нападне земље НАТО-а представља очај, поручује шеф руске дипломатије

Запад отворено каже да је потребна пауза у украјинском сукобу како би се омогућило Украјини да побољша ситуацију са резервама и војном опремом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф руске дипломатије је напоменуо да се састао са групом политиколога, укључујући Ричарда Хаса и Чарлса Купчина, када је боравио у Њујорку током руског председавања Саветом безбедности УН.

„Из неког разлога су сви касније одлучили да је тај састанак нека врста тајне. Редовно сам се састајао са политиколозима када сам био у Њујорку, овај пут сам то и тражио. Они су пристали, али им је једина жеља била да не дају никакве јавне коментаре по овом питању, што ми нисмо урадили. То је неколико месеци касније процурило са америчке стране, не знам из којих разлога“, казао је Лавров у интервјуу за програм „Велика игра“ на Првом каналу.

Како је додао, тада су Ричард Хас и Чарлс Купчин, заједно са колегама предложили да „сада треба да се помиримо, јер ниједна страна не може да победи“.

„Нису оклевали да кажу да је Украјини потребно време да поправи ситуацију са својим резервама, са војном опремом, са ракетама и другим потребама за ратовање. То је било у априлу. Сада западни лидери отворено говоре о томе, предлажу управо то и јасно налажу да то неће бити крај сукоба, већ да ће то бити пауза“, истакао је.

Запад схвата да не може да уништи Русију

Запад разуме да не може да уништи Русију као независну личност на светској сцени, али о томе не говоре отворено, из страха да не изгубе своју репутацију уочи избора, оценио је Лавров.

Према његовим речима, Москва се некада надала да је Запад у односима са Русијом полазио од прагматизма, а да је то „функционисало“ у енергетском сектору, високотехнолошкој индустрији и снабдевању опремом.

„Запад је пристао на тај сукоб зарад главног циља, који је сада потпуно јасан – уништење Русије као независне личности на светској сцени. Јасно је да сада схватају илузорност тог циља, али то не могу да кажу, окрећући се за 180 степени пред својим бирачима уочи изборних циклуса, а да не ризикују да изгубе образ и репутацију“, истакао је.

Он је истакао да изјава америчког председника Џозефа Бајдена да би Русија наводно могла да нападне земље НАТО-а представља очај, као и да Запад и даље види свој задатак да „докрајчи Русију“ и не намерава да положи оружје.

„Сама чињеница да то јавно изјављују озбиљни људи ─ шеф Пентагона и председник САД, говори о њиховом веома очајном положају. Запад Русију и даље сматра противником и претњом. Председник Русије Владимир Путин детаљно је говорио о томе да желе да униште Русију након распада Совјетског Савеза, осврнуо се на наивност и лаковерност наше политичке класе, када се чинило да је Запад пружио руку“, указао је.

Извор: РТ