Свет

ЗЕЛЕНСКИ ДОБИО НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ: Потврђене најгоре сумње, сада је јасно шта мора да уради!

Украјински председник Володимир Зеленски мора да подели власт са опозицијом уочи избора 2024, пише Политико.

„Све се променило када је украјинска контраофанзива застала 2023. Огромни војни губици у позадини слабих успеха и спорог рововског рата поткопали су поверење јавности у председника и његов тим“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политико скреће пажњу на атмосферу напетости у земљи због сукоба Зеленског и војне команде.

Из тог разлога, време је да председник Украјине размотри стварање владе националног јединства на широкој основи, наводи се у чланку.

„Једино је питање да ли је Зеленски довољно флексибилан да превазиђе свој презир према већини опозиционих лидера и промени свој стил управљања, прелазећи са централизованог одлучивања на изградњу ширег консензуса“, ​​закључује Политико.

Како пише издање „Страна.уа“, према истраживању социолошке групе „Ратинг“, главнокомандујући оружаних снага Украјине Валериј Залужни је десет бодова испред Зеленског у рејтингу поверења.

У последње време украјински медији све чешће извештавају о растућој конфронтацији Зеленског и Залужног. Велику буку изазвао је главнокомандујући интервју часопису „Економист“, у којем је навео да су Оружане снаге Украјине зашле у ћорсокак. Ова изјава изазвала је оштре критике шефа украјинске државе, који је пожурио да је оповргне.

Поред тога, прошле године су локалне публикације упозориле да Зеленски жели да смени Залужног са места главнокомандујућег и постави га на чело Министарства одбране, јер га види као конкурента на председничким изборима.

Сам шеф кијевског режима је у интервјуу британском таблоиду Тхе Сун назвао покушаје војске да се бави политиком великом грешком. Медији су то сматрали директним нападом на Залужњи и де фацто признањем сукоба између њих.

Извор: Информер