Свет

ЛАВРОВ: САД су у паници, након Украјине, Путин ће освојити и

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе су, након неуспеха контраофанзиве украјинских снага, укључиле нову мантру: не дозволити председнику Владимиру Путину да победи у Украјини, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров током „владиног часа“ у Савету федерације.

„Након краха нада које су се полагале на такозвани контранапад, у Вашингтону су престали да говоре о стратешком поразу Русије на бојном пољу и укључили, како се показало током посете Зеленског, нову мантру: не дозволити Путину да победи у Украјини, јер ће касније цео НАТО освојити. Тада, кажу, Америка неће моћи да мирно седи“, рекао је Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Притом је министар навео да се суштина приступа Сједињених Држава не мења: „натерати своје кијевске клијенте да умиру – и да умиру за интересе господара преко океана“, покушавајући да поткопају развој Русије.

Лавров је нагласио да је Москва спремна на такав изазов и да ће наставити да тврдо брани своју истину.

Шеф Министарства иностраних послова Русије, Сергеј Лавров, такође је истакао да је непријатељима Русије тешко да схвате да је њихова ставка на санкциони блицкриг против Москве потпуно пропала.

„Стога они који су против нас разбуктали хибридни рат, не признају своје грешке, већ покушавају да ангажују све нове и нове нелегитимне инструменте како би исцрпили Русију, како кажу, неисказани сан да уклоне нашу земљу као самосталну геополитичку величину“, објаснио је министар.

Он је такође рекао да је Запад концентрисао „најважнију антируску енергију“ на уништавање веза између Москве и њених суседа, бивших република Совјетског Савеза. Лавров је рекао да Русија отворено разговара о овом питању са суседним земљама и да огромна већина њих разуме праве намере Сједињених Држава и њихових савезника.

„Разумемо да они (постсовјетске републике) не желе да се свађају са западним земљама, ми такође нисмо желели да се свађамо, да они нису против нас почели рат“, рекао је шеф дипломатије.

Притом је Лавров нагласио да Москва види колико озбиљно Запад схвата задатак да уништи везе између Русије и суседних држава.

Осим тога, министар је приметио да представници западних земаља „трче по целом свету“ и плаше казнама и недостатком помоћи због пријатељства са Москвом.

Према његовим речима, Сједињене Државе и њихови савезници су забринути због појачаног зближавања између Русије и Глобалног Југа и раде све да се томе супротставе.

Извор: Wебтрибуне.рс