Србија

МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ: Буријан из Русије иде ка Европи, ево какво време доноси!

У Србији након јутра са слабим мразом и маглом по котлинама, облачан дан понегде са краткотрајном кишом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

На југу и југоистоку Србије очекује се сунчано време. Дуваће слаб, западни и југозападни ветар. Јутарња температура износиће од минус два до шест степени Целзијусових од осам до 16 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду данас умерено до потпуно облачно, суво и топло време. Дуваће слаб, западни и југозападни ветар. Јутарња температура од четири до шест степени а највиша дневна око 14 Целзијуса.

Новогодишња ноћ без падавина

Сутра суво и натпросечно топло са дужим сунчаним интервалима. Најнижа температура од -1 до 6 °Ц, највиша од 9 до 15 °Ц. У новогодишњој ноћи суво уз умерено наоблачење и са температуром од 0 °Ц на југу Србије до 8 °Ц у Београду. Пред јутро, на северу Војводине, понегде се очекује киша.

Наоблачење које ће у понеделјак ујутру и пре подне захватити северне и западне, после подне и увече прошириће се и на остале крајеве условлјавајући местимично кишу. Најнижа температура од 0 до 8 °Ц, највиша од 10 до 15 °Ц. У уторак променлјиво облачно, ветровито и у већем делу суво, само још ујутру и пре подне понегде на југу и југоистоку краткотрајна киша. Дуваће јак југозападни ветар. Најнижа температура од 2 до 7 °Ц, највиша од 9 до 15 °Ц.

Метеоролог најавио талас мраза

„За јануар се спрема први већи талас мраза који се из северне Европе спушта према Италији.

После дугог периода који карактеришу аномалне температуре и скоро потпуни изостанак падавина, са новом годином генерал Винтер ће подићи глас. Све због великих кретања на нивоу хемисфере која ће покренути спуштање леденог ваздуха који је у стању да потпуно преокрене временске и климатске услове за неколико дана.

Реч је о смрзнутим ваздушним масама које се обично задржавају изван Арктичког круга у Скандинавији и Русији, са вредностима до -30°Ц. Хладноћа би, очигледно, у нашу земљу стигла на блажи начин, морала би да пређе цео Стари континент, међутим, сасвим је легитимно говорити о таласу мраза јер би вредности падале знатно испод референтних климатских просека за неколико узастопних дана (дефиницију дала Светска метеоролошка организација).

У овом тренутку, с обзиром на још увек дугу временску удаљеност, то је само хипотеза и треба је сматрати таквом, али рекавши ово, већ неколико дана главни међународни дугорочни модели нагињу типу конфигурације који може да донесе велику хладноћу чак до Италије отприлике од 8-9 јануара 2024″, објаснио је метеоролог Ристић.

БУРИАН, руски мраз иде према Европи већ у јануару

„Током зиме може се десити да Европу и Италију захвате снажни таласи мраза и снега који стижу из далеких руских земаља: у техничком смислу ова епидемија се дефинише као Буриан: овај термин, тачније, означава ледени ветар, са североистока или са истока-североистока који током зимске сезоне дува преко бескрајних сибирских земаља и казахстанских степа према Уралу и сарматским равницама европске Русије.

Термин „Буриан“ (или такође Буран) потиче из руског језика и често се повезује са снежним мећавама које су зими погодиле велики део територија европске Русије и Сибира. Може да дува са великом силином и праћен је снежним олујама (обично мале смрзнуте пахуљице прашкастог снега, типа који пада са температурама испод -20° -30°) и феноменом „пахуљице“ (атмосферски феномен наношења снега, који није изазван метеорским падавинама већ налетима ветра који подижу претходно пали снег са земље), што доводи до драстичног смањења видљивости.

Када пређе планински ланац Урала, ледени ваздух сибирског порекла надире сарматске равнице, а често и Европу и Италију, доносећи значајан пад топлотних вредности, чак и реда од -10°Ц – 12°Ц за мање од 24 сати“, појаснио је Ристић.

Како је додао, „према најновијим мапама ЕЦМWФ ЕНС (100 енсамбала 42 дана) аномалије температуре и падавина указују на долазак АРТИЧКОГ ваздуха такозваног БУРИЈАНА са пуно снега на Балкану“.

Извор: Курир