Свет

ОРБАН ЗАДАО ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ И ЕУ: Не подржавамо

Мађарски премијер Виктор Орбан поновио је на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом да Мађарска неће подржати отварање преговора о приступању ЕУ са Украјином.

„Наш став је јасан: не подржавамо пренагљено придруживање Украјине ЕУ“, написао је Орбан на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У видео снимку објављеном на тој мрежи Орбан је рекао да це дводневни састанак ЕУ, који почиње данас, бити фокусиран на шансе за приступање Украјине европском блоку.

Он је додао да руководство ЕУ жели да на дневни ред састанка стави питање отварања преговора о придруживању са Украјином и покушава да подстакне Будимпешту да пристане на ову одлуку.

„Сматрамо да би приступање Украјине ЕУ имало катастрофалне последице по Мађарску. У садашњим околностима, приступање Украјине ЕУ изгледа неблаговремено. Стога га не треба подржавати“, сматра мађарски премијер.

Орбан је у среду у мађарском парламенту изнео детаљне аргументе против почетка приступних преговора са Украјином.

Мађарска влада сматра да Украјина још није спремна за преговоре и да би њено приступање ЕУ озбиљно нарушило интересе свих чланица блока.

Огромна већина мађарских посланика подржала је тај став.

Без испуњења предуслова нема о чему да се разговара

Мађарски премијер Виктор Обран изјавио је да, када је реч о отварању преговора ЕУ са Украјином, без испуњења предуслова нема о чему да се разговара, а да су испуњена само три од седам предуслова.

„Грузија је ок, она је готова“, рекао је Орбан по доласку на Европски самит у Бриселу, где је једна од главних тема питање проширења ЕУ и отварање преговора, између осталог, са Украјином и Грузијом.

Орбан је нагласио да је краткорочан новац за Украјину већ у буџету, а да подржава дугорочну финансијску помоћ Украјини ван буџета ЕУ.

Додао је да је проширење процес заснован на заслугама и да постоје предуслови и навео да је у случају Украјине Европска комисија поставила седам предуслова, од којих су испуњена три, а да без испуњења услова нема о чему да се разговара.

„Ако нисте испунили предуслове, нема шансе за почетак преговора“, рекао је Орбан.

Додао је да Европску унију чекају избори и предложио да се, кад је реч о отварању преговора са Украјином, сачека ново европско руководство.

Извор: Танјуг