Свет

ПУТИНУ ПРЕКИПЕЛО, ПОВЛАЧИ РАДИКАЛАН ПОТЕЗ ПРОТИВ САД: Ово може да буде главни окидач

Русија прети прекидом односа са Америком.

Русија би могла да прекине дипломатске односе са Сједињеним Државама ако Вашингтон конфискује руску имовину замрзнуту због рата у Украјини, рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков, а преноси агенција Интерфакс. Сједињене Државе „не смеју да делују у илузији… да се Русија држи дипломатских односа са том земљом“, рекао је Рјабков. Русија је рекла да су односи са Сједињеним Државама „испод нуле“ због америчке војне и финансијске помоћи Украјини у рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рјабков је рекао да Русија, која је послала снаге у Украјину у фебруару 2022. у, како је назвала, ‘специјалној војној операцији’, неће бити та која ће иницирати прекид дипломатских односа, али би такав прекид могао бити подстакнут бројним факторима.

„Спремни смо за сваки сценарио“

„Окидач би могао да буде одузимање имовине, даља војна ескалација, многе друге ствари. Не бих овде улазио у негативне прогнозе“, рекао је он и додао да је Москва „спремна за сваки сценарио“. Неки западни политичари траже да се замрзнута руска имовина у вредности од око 300 милијарди долара преда Украјини како би се помогло у обнови њене ратом разорене економије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима у петак да би сваки такав потез задао озбиљан ударац глобалном финансијском систему. Он је рекао да Русија „никада неће оставити на миру“ ниједну земљу која је запленила њену имовину и да ће у таквом сценарију погледати коју имовину Запада би могла да конфискује као одмазду.

Русија је на различите начине узвратила санкцијама Запада које су имале за циљ да је казне за рат у Украјини и ометају њену способност да га финансира. Ове недеље, председник Владимир Путин наредио је два европска концерна, Винтерсхалл Деа и ОМВ, да се ослободе више милијарди долара вредних удела у гасним пројектима на руском Арктику.

Извор: Индекс/Мондо