Свет

ВЕЛИКА ПОБЕДА! ЗАПАД ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО ОД ПУТИНА: Хаос у америчким медијима, сви се питају само једно

Без обзира на покушај западних земаља да изолују Русију и медијску пропаганду да Москва нема ни једног савезника осим Белорусије, спектакуларан дочек Владимира Путина у Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији доказује да је свет већи и сложенији него што мисле на Западу.

Званична посета руског лидера Владимира Путина водећим арапским државама, Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији, доказује да Запад није успео да изолује Русију ни скоро две године од почетка Специјалне војне операције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Против Москве се годинама води информациони рат и ствара слика да се због Украјине цео свет окренуо леђа Русији.

Међутим, све више земаља изражава жељу за сарадњом са Москвом, почев од Кине и Индије, преко низа афричких држава до најбогатијих арапских земаља.

Путинова посета УАЕ и Саудијској Арабији, које су деценијама сматране савезницима САД и ЕУ, говори да су поштовање и економска сарадња за обе стране битнији од санкција и доказивања оданости Вашингтону.

Главни партнер у арапском свету

Владимир Путин је почео једнодневну званичну посету слетивши у Уједињене Арапске Емирате који су му приредили спектакуларан дочек. Док су небом летели амерички Ф-16 и обојили небо у боје руске заставе, руског лидера је дочекао престолонаследник Абу Дабија лично уз шпалир почасне гарде.

 

Жеља да се покажу топли односи са Руском Федерацијом је још јасније видљива када се сетимо недавне посете немачког председника Франка Валтера Штајнмајера Катару.

Не само да је био принуђен да чека пола сата на излазу из авиона јер није стигла делегација која је требало да га поздрави, већ га је дочекао само локални званичник.

Када се упореди дочек Путина и Штајнмајера, јасно је да арапски свет жели да сарађује са државама које воде самосталну политику и имају шта да предложе.

„Путиново путовање у УАЕ и Саудијску Арабију је најважнији доказ развоја односа са тим државама. То такође доказује Западу да је узалуд покушавао да изолује Русију. Москва је најважнији играч по питању нафте и решавања глобалних криза. САД нису поуздане и стално су се ослањале на рат, што видимо и у Украјини и у Палестини. Наравно, Путинова посета ће изазвати пометњу у Европи и Сједињеним Државама“ изјавио је за РТ Балкан Абас Џума, руско-сиријски новинар и експерт за Блиски исток.

Џума додаје да су Русија и УАЕ имале доста тема на дневном реду.

„Овај догађај има не само информативни значај, већ и прилично практичан. Поред сукоба у Украјини и на Блиском истоку, било је речи о паралелном увозу, заобилажењу санкција и цени на нафту. Највероватније се разговарало и о Украјини“, додаје наш саговорник.

Односи Русије и УАЕ су у наглом порасту још од 2018. године када је потписана Декларација о стратешком партнерству. УАЕ су главни спољноекономски партнер Русије у арапском свету. У 2022. години међусобни трговински промет је достигао историјски максимум од рекордних девет милијарди долара. Од јануара до септембра ове године већ је достигао ниво од 8,8 милијарди долара, што је за 63 одсто више у односу на прошлу годину.

Заједнички пројекти се развијају у скоро свим индустријски гранама: од аутомобилске, цивилне авијације, металургије до обновљивих извора енергије, фармације и дигиталних технологија.

Земље такође развијају сарадњу у области нуклеарне енергетике, а генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихачов је у разговору за РТ изразио наду да ће друга нуклеарна електрана у УАЕ бити руског дизајна.

Колико је Путинова посета УАЕ била успешна говори и чињеница да је руски председник позвао свог колегу Мухамеда бин Заједа ел Нахјана да учествује на самиту БРИКС у Казању у септембру 2024. године, што ће бити њихов трећи сусрет за непуне две године.

Како је „амерички савезник“ постао руски пријатељ

Након посете УАЕ, Владимир Путин се упутио у Ријад где се састао са престолонаследником и председавајућим Савета министара Краљевине Мухамедом бин Салманом Ал Саудом. То је њихов први сусрет у 2023. години али су се лидери земаља ове године чули телефоном чак пет пута.

Москва и Ријад имају о чему да разговарају.

Трговински промет између Русије и Саудијске Арабије у периоду јануар-септембар ове године повећан за 4,8 одсто и износи 1,35 милијарди долара.
Државе највише сарађују у пољопривредном сектору и енергетици.

Према речима генералног директора „Росатома“ Алексеја Лихачова, Ријад жели да изгради нуклеарну електрану од два блока, а Русија је прошла у завршну фазу овог тендера.

Такође, према речима руководиоца Руског фонда за директна улагања Кирила Дмитријева, саудијски партнери планирају да у наредне две године уложе више од трилион рубаља у пројекте у Русији, чиме ће се удвостручити вредност заједничких инвестиција.

Нагли окрет према Русији не треба да чуди. Саудијска Арабија је годинама била главни амерички савезник на Блиском истоку. Међутим администрација Бајдена је учинила све да упропасти добре односе што су одмах искористиле Русија и Кина.

Колико је Москва постала утицајна у том региону говори и чињеница да је управо Русија помогла Саудијској Арабији и Ирану да обнове дипломатске односе.

Наравно, то се не би десило да Русија пре тога није помогла Сирији да победи у борби против међународног тероризма што је допринело јачању ауторитета Москве.

Русија, УАЕ и Саудијска Арабија заједно сарађују у разним међународним платформама попут БРИКС-а, ШОС-а и ОПЕК+, а трговина нафтом је највише допринела томе да се уједине Москва, Абу Даби и Ријад.

Обе арапске земље су неколико пута одбијале молбе САД да ускладе производњу нафте зарад америчких интереса, а горња цена на руску нафту, коју су увеле САД, је постала опасан преседан који се не свиђа ни Ријаду, ни Абу Дабију јер они могу да буду следећи.

„Сада нафта остаје фактор стабилности захваљујући сарадњи наших земаља. Током претходне две године цене гаса, угља и струје су скочиле у појединим деловима света, док је цена нафта била релативно стабилна. Прошле године су се државе које су увеле санкције Русији надале да ће УАЕ и С. Арабија моћи да замене нафту из Русије“, каже за РТ Александар Фролов, заменик генералног директора Института националне енергетике.

„Блумберг“ пише да су буџетски приходи Русије од нафте, упркос санкцијама, у октобру премашили 11 милијарди долара што указује на неуспех рестриктивних мера. То је такође ојачало позицију Русије у свету што ће допринети даљем развоју са низом азијских и афричких земаља које се више не обазиру на мишљење Брисела или Вашингтона.

Иако је Путинова пословна посета трајала само један дан, показала је да је немогуће изоловати највећу државу на свету која, без обзира на свој статус, поштује све партнере са којима сарађује.

Извор: РТ