Свет

УКРАЈИНИ И ИЗРАЕЛУ СТИГЛЕ НАЈГОРЕ МОГУЋЕ ВЕСТИ ИЗ САД: Републиканци их блокирали у Сенату, нема више

ВАШИНГТОН – Републиканци у америчком Сенату блокирали су гласање о закону о помоћи Украјини и Израелу, након што демократе нису изашле у сусрет њиховим захтевима у вези са јачањем безбедности јужне границе Америке.

Пакет од 110 милијарди долара укључивао је 61 милијарду за Украјину, као и средства за помоћи Израелу и Гази. Предлог је већ садржао одредбе о безбедности граница, али су републикански захтеви за додатне измене везане за правила о азилу закомпликовали су преговоре с демократама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сенатори су гласали 51 према 49 против наставка гласања, док је за даљи ток било потребно укупно 60. Сви републикански сенатори гласали су против наставка гласања о мерама. Њима се придружио и независни сенатор из Вермонта, Берни Сандерс, који је претходно изразио резерву када је у питању слање помоћи Израелу. „Не верујем да би требало да издвојимо 110 милијарди за десничарску екстремистичку владу Бењамина Нетанијахуа да настави са својим тренутним приступом.

Оно што израелска влада тренутно ради је неморално, то је кршење међународног права и САД не би требало да буду саучесници у тим акцијама”, рекао је бивши председнички кандидат Сандерс, дугогодишњи критичар израелског премијера.

Један од противника мера, сенатор из Јужне Каролине Линдзи Грејем, истакао је да Сенат, у коме већину имају демократе, зна шта републиканци захтевају и да се нада да ће доћи до сагласности када је додатно обезбеђивање граница у питању, како би могли да наставе с преговорима о закону о слању помоћи.

Председник Џозеф Бајден изјавио је да републиканци овим гласом дају руском председнику Владимиру Путину „највећи дар коме се могао надати”, док је шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак рекао да ће „без америчке помоћи Украјина вероватно изгубити рат”, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг