Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ! Путин са циљем преместио нуклеарно оружје на другу локацију: Ова земља неће мирно спавати

Руски председник Владимир Путин преместио је ове недеље део свог тактичког нуклеарног оружја усред рата са Украјином, преноси Неwсwеек, додајући да је председник Белорусије Александар Лукашенко потврдио јуче да је завршена испорука тактичког нуклеарног оружја из Русије.

Лукашенко је раније изјавио да је кретање нуклеарног наоружања из Русије у Белорусију повезано са напорима да се обуздају претње Пољске, чланице НАТО-а, усред рата Москве са Украјином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овонедељна најава долази неколико месеци након што је Русија први пут објавила да планира да постави неко тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, држава која је савезник Путина и Москве.

Лукашенко је у мају потврдио да се неко нуклеарно оружје већ шаље у Белорусију, што је изазвало забринутост Сједињених Држава и других западних земаља.

„Кретање нуклеарног оружја је већ почело“, рекао је Лукашенко у мају на састанку са новинарима у Москви, пренео је Ројтерс.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу такође је говорио о кретању нуклеарног оружја у мају, рекавши: „Колективни Запад у суштини води необјављени рат против наших земаља. Додао је да западне нације настоје ‘да продуже и ескалирају оружани сукоб у Украјини’“.

Путин је у јуну потврдио да је прва пошиљка тактичког нуклеарног оружја стигла у Белорусију и да је стационирана у земљи. На питање ББЦ о премештању нуклеарног оружја у Белорусију и да ли је Русија разматрала могућност његовог коришћења, он је одговорио: „Зашто да претимо целом свету? Већ сам рекао да је примена екстремних мера могућа у случају да постоји опасност по руску државност“.

Додао је да то треба да послужи као подсетник било којим другим народима „који мисле да нам нанесу стратешки пораз“.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је након Путинових коментара: „Немамо разлога да прилагођавамо сопствени нуклеарни став. Не видимо никакве назнаке да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје“, рекао је Блинкен у јуну, додајући да ће САД „наставити да прате ситуацију веома пажљиво“.

Рат Русије са Украјином ближи се трећој години у фебруару, а борбе се настављају у бројним деловима Украјине. Сједињене Државе су Украјини испоручиле неколико различитих пакета помоћи за одбрану, укључујући економску помоћ и војну опрему.

Извор: Данас