Србија

МЕТЕОРОЛОГ ТОДОРОВИЋ ОТКРИО: Стиже нам права зима, циклон креће са Атлантика

У већем делу земље данас ће бити умерено облачно са сунчаним интервалима, а само ће се још ујутру и пре подне на југозападу, југу и југоистоку земље задржати облачно местимично са кишом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Ветар ће бити слаб до умерен, јужни и југоисточни. Најнижа температура биће од нула до пет, а највиша од 10 до 14 степени Целзијуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду ће бити умерено облачно са сунчаним интервалима. Ветар ће бити слаб до умерен, југоисточни. Најнижа температура кретаће се од три до пет а највиша дневна око 13 степени Целзијуса.

Топло још 7 дана

Да ли нам јануар ипак доноси промену времена и праву зиму са снегом и минусом, открио је метеоролог Недељко Тодоровић гостујући у емисији „Пулс Србије“ на Курир телевизији.

Са обзиром на то да је у јануару 15 степени, метеоролог није у томе видео разлог за бригу:

– Ове температуре нису толико превисоке да би шкодиле човеку. Прошле године првог и другог јануара је било 18 степени. Пре 7-8 година, у Београду максимална температура првог јануара је била минус шест степени, док је минимална била минус 13 степени. Дакле, није сваке године вруће, нити хладно. Још седам дана ће бити топло, а од осмог јануара имамо седам до 10 дана хладнијег времена са великом вероватноћом снега у нижим пределима. За неких 7-8 дана имаћемо зиму примерену нашем климату, дакле не толико хладну, али прекинућемо ову топлотну серију.

Потом је Тодоровић образложио узрок овако топле зиме:

– У последње четири године било је слабе зиме, падне нешто мало снега, на неколико дана. Јануар 2017. године био је баш хладан, али није било много снега. Налазимо се у делу Европе, дакле наша клима је таква да подразумева смену топлог и хладног периода. Суво, киша, па снег, наш положај то диктира јер циклони, са ниским ваздушним притиском, крећу се са Атлантика. Ако оду северније, па иду преко Средње Европе, па се догађају и поплаве. Ми смо јужније, па нисмо били захваћени захлађењем, кишом, снегом. Не значи да ће тако остати, рачунам на тај циклон за седам дана, мислим да ћемо имати дане примерене зими. Зима има три месеца, не може све време да буде хладно. Јануар и фебруар су најхладнији, од 20. јануара до прве недеље фебруара. Тада се и земља охлади довољно, па и да падне мало снега он ће се задржати.

Аутор Лука Петковић Мајер

Извор: Курир