Србија

СНАЖАН ЦИКЛОН СЕ НАДВИО НАД СРБИЈОМ: Киша прелази у снег, пашће до 20 центиметара, ови делови су први на удару

Фото: фејсбук принтскрин

Захлађење које нас очекује од ноћас, није ни налик оном са севера и истока Европе, већ се очекује једна потпуна нормална и уобичајена зимска ситуација. Нема места паници, само се треба прилагодити временским условима.

Србија је овог викенда под утицајем снажног циклона. Овај циклон данас се налази над нашим подручјем и доноси нам облачно, али и даље натпросечно топло време са кишом и пљусковима. Киша пада и на планинама. Вазудшни притисак је знатно испод нормале. Температуре се крећу од 8 до 12°Ц, у Београду је 10°Ц. Златибор и Сјеница мере 5°Ц, а Копаоник 1°Ц. Ускоро се очекује и захалађење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Србији ће током целог данашњег дана бити облачно са кишом и пљусковима, на вишим планинама са снегом.

Дуваће источни, југоисточни и североисточни ветар, а облаци и киша стизаће управо из овог квадранта.

Према крају дана и вечери киша ће прећи у снег на свим планинама.

У току вечери киша ће прећи у снег и у нижим пределима на западу Србије, око 22-23 х и у свим нижим пределима западне Србије и у Бачкој, око поноћи у већем делу Војводине, а другој половини ноћи у свим северним и централним пределима Србије, уз пад температуре на 0°Ц и почеће да се формира снежни покривач, а ветар ће бити у скретању на појачан северни и северозападни.

Циклон над Србијом налазиће се и почетком следеће седмице, али ће се током понедељка и уторка својим центром померати ка истоку, односно ка Црном мору и тако у виду северног струјања омогућити продор хладној ваздишној маси до нашег подручја.

У понедељак у Србији облачно и хладно са снегом, уз даље повећање снежног покривача. Температуре ће се кретати углавном од -2 до 1°Ц. На југу и на крајњем југоистоку Србије и у Неготинској Крајини биће топлије, повремено са кишом и суснежицом, уз температуре од 3 до 7°Ц. Овај део Србије биће и током понедељка у топлијем сектору циклона и зато због кише неће доћи до формирања снежног покривача, док се на планинама очекује снег.

У уторак у свим пределима снег, а у већини предела очекује се и ледени дан. Максимална температура кретаће се од -3 до 1°Ц.

Када је реч о снежном покривачу, у већини предела формираће се снежни покривач од 1 до 10 цм, у западним и централним пределима и на ширем подручју Београда од 10 до 15 цм, локално и више, а на планинама од 20 до 30 цм.

У уторак увече у већини предела снег ће слабити, током ноћи и престати.

Већ у среду циклон ће бити над Црним морем, а у Србији се очекује стабилизација времена и осетнији пораст ваздушног притиска, због све јачег утицаја антициклона са запада Европе и Атлантика.

Према временској прогнози, од среде до краја следеће седмице у Србији ће бити суво и углавном ведро, ујутро уз маглу и уз мраз, понегде и јак.

Јутарња температура биће од -8 до -2°Ц, локално испод -10°Ц, а максимална дневна око 0°Ц, потом на самом крају седмице у благом порасту, уз вредности од 0 до 5°Ц.

Око 15. јанауара очекује се мање отопљење, али и наоблачење са падавинама. Потом ће бити мало хладније, али без јачег захлађења и уз честе падавине у облику кише, суснежице и снега, а такво време биће у потпуности са календаром и нашим просечним зимама.

Дакле, захлађење које нас очекује од ноћас, није ни налик оном са севера и истока Европе, већ се очекује једна потпуна нормална и уобичајена зимска ситуација. Нема места паници, само се треба прилагодити временским условима.

Како су температуре до данас биле и за 10-15 степени више од просека за јануар, Божић доноси захлађење, тако да ће током следеће седмице максималне температуре бити у складу са календаром и око просечних вредности, понегде и који степен испод.

Извор: Телеграф.рс