Свет

УКРАЈИНСКИ ПУКОВНИК ДИГАО УЗБУНУ ЗБОГ РУСА: Ово га јако брине

Руска масовна производња и употреба дронова у зони Северног војног округа постала је велика претња, преноси Фајненшел тајмс , позивајући се на речи пуковника украјинских оружаних снага Ивана Павленка.

„У последње време Руси их производе толико да то постаје велика претња. Масовна употреба беспилотних летелица овде је нешто ново“, цитирају новинари официра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичари су такође истакли да Оружане снаге Украјине значајно заостају за руском војском у погледу могућности електронског ратовања, а недавни масовни удари на војне циљеве само наглашавају неспособност Украјинаца да се одупру руским беспилотним летелицама.

Форбс је објавио да Русија производи огроман број ФПВ дронова за борбу против украјинских оружаних снага.

Западни војни експерти су више пута приметили ефикасност руских система за електронско ратовање. Тако је бивши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор рекао да домаће електронско ратовање има огромне могућности да потисне електронику Оружаних снага Украјине.

Заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев најавио је вишеструко повећање производње наоружања и војне опреме у Русији, о чему непријатељ не може а да не води рачуна.

Британски колумниста Џо Барнс је крајем децембра у свом чланку за Тхе Даилy Телеграпх написао да су руски системи електронског ратовања постали јасан пример техничке предности руске војске над украјинским оружаним снагама.

Према његовим речима, украјинским војницима је добро познато да се налазе у неповољном положају: радио-фреквенције се ометају, системи навођења се шифрују.

Због тога су системи ХИМАРС који су испоручени украјинским снагама у неким областима почели да промашују готово увек, додао је новинар. На тај начин, добро подешени системи које користе руске снаге не дозвољавају ниједном украјинској беспилотној летелици да пробије изграђену одбрану.

Истог месеца, швајцарска новинска агенција Сцхвеизер Радио унд Фернсехен такође је указала на „еклатантну супериорност” руских система за електронско ратовање у зони фронта. Како је приметио доктор политичких наука Доминик Кунертов, Москва је деценијама много улагала у овај облик ратовања, а сада то даје плодове.

Поред тога, магазин Бусинесс Инсидер је у октобру назвао руско улагање у развој система за електронско ратовање знаком да Москва неће зауставити специјалну операцију. Аналитичар је тада приметио да руска војска стално прилагођава тактику и побољшава свој систем електронског ратовања.

Наставља се специјална операција заштите Донбаса, чији је почетак најавио руски председник Владимир Путин 24. фебруара 2022. године. Одлука је донета у контексту заоштравања ситуације у региону услед гранатирања украјинске војске.

Извор: Wебтрибуне.рс