Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Усвојен Вучићев предлог који ће обрадовати грађане

На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, Влада Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим се препоручује послодавцима у Републици Србији да запосленима омогуће да не раде на други дан Божић – 8. јануара 2024. године.

Истим закључком препоручује се послодавцима да запосленима који 8. јануара 2024. године раде, обезбеде права која припадају запосленом за рад на дан празника који је нерадан дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности у недељу 31. децембра 2023. најавио могућност да и 8. јануар буде нерадан. Према постојећем закону, у Републици Србији има 12 нерадних дана, а увек има простора за још један јер „ионако тад нико не ради“, како је објаснио председник.

Који све државни празници нас чекају у 2024. години

После новогодишњих и божићних празника, први нерадни дани за запослене у Србији долазе за Дан државности 15. и 16. фебруара, што ове године пада у четвртак и петак. Затим, до пролећа нема никаквих државних празника.

Онда долази Празник рада који се празнује 1. и 2. маја. Затим следе васкршњи празници од 3. до 6. априла те би онда могло да се споји и до 6 нерадних дана.

Након тога први државни празник који се обележава нерадно је Дан примирја 11. новембра 2024.

Припадници исламске заједнице имају слободан дан Првог дана Курбанског бајрама 16. јуна. Припадници јеврејске заједнице 12. октобар, када се обележава Јом Кипур.

Извор: Влада Србије