Свет

ГОРИ БРИСЕЛ: Фармери опколили Европски парламент, полиција их растерује шмрковима (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

БРИСЕЛ- Фармери су ушли у Брисел како би извршили притисак на самит лидера ЕУ да учине више да им помогну око пореза, повећања трошкова и јефтиног увоза и гађали су јајима Европски парламент, палили ватре у близини зграде парламента и користили ватромет.

Према процени полиције, главне саобраћајнице у Бриселу, срцу ЕУ, блокирало је око 1.000 трактора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На једном трактору је постављен транспарент на коме пише “Ако волите земљу, подржите оне који је обрађују”, док фармери из Белгије и других европских земаља покушавају да учине да се њихов глас чује на састанку лидера ЕУ.

На другом транспаренту је писало “Нема фармера, нема хране”.

Полиција под пуном опремом распоређена је на баријерама испред зграде у којој се одржава самит ЕУ, неколико блокова даље од зграде Европског парламента гдје су паркирани трактори на централном тргу.

Фармери кажу да нису плаћени довољно, да их држава гуши таксама и еколошким прописима и да се суочавају са непоштеном конкуренцијом из иностранства.

Они су већ обезбедили неколико мера, укључујући предлоге извршне комисије блока да се ограничи увоз пољопривредних производа из Украјине и ублаже поједини еколошки прописи о угарима.

У Француској, где фармери протестују седмицама, Влада је одустала од планова за постепено смањење подстицаја за пољопривредни дизел и обећала је већу помоћ.

Међутим, фармери кажу да то није довољно и протести су се проширили на друге земље, укључујући Белгију, Италију, Шпанију и Португалију.

Иако криза пољопривредника није званично на дневном реду самита ЕУ, о њој ће се сигурно разговарати, барем на маргинама.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Европска комисија треба да заступа интересе европских фармера против оних из Украјине, а на обратно.

Извор: Срна/Србија јавља