Свет

ПАНИКА НА ЗАПАДУ: Руси нападају са свих страна, Путин им дао три недеље да заврше посао

Руска војска покушава да „растегне украјинске снаге“ интензивирањем напада, саопштило је Министарство одбране Велике Британије. Русија је недавно постигла значајан успех на бојном пољу заузевши град Авдијевку у Доњецку после месеци интензивних борби.

Британско министарство одбране у свом најновијем извештају сугерише да су руске снаге појачале нападе у нади да ће гурнути Украјину до „преломне тачке“. Оно додаје да су руске копнене снаге такође ескалирале нападе у близини села Роботине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руске копнене снаге су наставиле и врло вероватно појачале копнене нападе на осовину Роботин у јужној Украјини, коју је Украјина поново заузела током контраофанзиве у лето 2023. године. Руске снаге су појачале нападе на неколико тачака фронта током протекле недеље, вероватно са намером да развуку украјинске снаге – наводи се у извештају.

ИСВ: Руси нападају са свих страна

Амерички Институт за проучавање рата (ИСВ) тврди да Руси нападају са свих страна на линијама фронта.

– Русија је у процесу спровођења кохезивне офанзивне операције у циљу постизања оперативно значајног циља, скоро први пут у више од годину и по дана кампање у Украјини – наводи се у извештају.

ИСВ тврди да руска офанзива која је у току у областима Харкова и Луганска у источној Украјини „укључује нападе дуж четири паралелне осе“ које ће „заједно вероватно створити оперативно значајне добитке“.

Дизајн ове офанзивне операције је вредан пажљивог разматрања, без обзира на њен исход, као могући пример способности руске команде да учи из својих претходних неуспеха на оперативном нивоу и да их унапреди, пише ИСВ.

Четири правца напредовања

– Руска Западна група недавно је интензивирала операције дуж линије Купјанск-Сватов-Кремина и фокусирана је на четири правца напредовања. Руске снаге тренутно изводе офанзивне операције североисточно од Купјанска, северозападно од Сватова, југозападно од Сватова и западно од Кремине.

Група западних снага Русије (ВМД) је одговорна за већи део осе Харков-Луганск од стабилизације линије фронта након успешне контраофанзиве Украјине у области Харков у јесен 2022.

Истовремено, 6. комбинована армија ВМД и 1. гардијска тенковска армија наставиле су локализовану офанзиву североисточно од Купјанска 6. октобра 2023. и спорадично интензивирали операције на другим местима у правцу Купјанска“, пише ИСВ.

Рок од три недеље

Украјинска Генерална обавештајна управа (ГУР) саопштава да је руски председник Владимир Путин дао својој војсци три недеље да преузме пуну контролу над Луганском.

Генерал Вадим Скибицки, заменик шефа ГУР-а, рекао је током интервјуа за Интерфакс да Путин жели потпуну контролу над Луганском пре предстојећих председничких избора у Русији, заказаних за 15-17.

Пре избора желе да стигну бар до административних граница Луганске области. Путин жели да покаже да су наводно успели да врате територије које је Украјина ослободила након почетка агресије у пуном обиму“. Веома активно би се користио у информационо-психолошким операцијама, акцијама и информационом простору – рекао је Скибицки.

Извор: Индекс