Свет

РУСИ ИМ ОВО НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Бундестаг донео кобну одлуку

Посланици немачког Бундестага подржали су резолуцију владајућих партија која позива да Кијев добије оружје дугог домета, чиме су и формално омогућени напади Украјине на циљеве на територији Руске Федерације.

За пренос далекометног наоружања Оружаним снагама Украјине гласала су 382 посланика од 668 присутних. Против 284. Двојица су била уздржана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Бундестаг је у среду увече гласао против резолуције којом се тражи испорука крстарећих ракета Таурус Украјини. За су гласала 182 посланика, против 480.

Резолуцијом којом се даје зелено светло наоружању дугог домета, предлаже се да се режиму у Кијеву пребаце „далекометни системи и муниција“ како би Оружане снаге Украјине „извршиле прецизне ударе на стратешки важне циљеве који се налазе у дубокој позадини“.

Главна тачка спора у вези са снабдевањем Тауруса остаје домет ракете од 500 километара. Немачка до сада суштински није снабдевала Кијев оружјем таквих карактеристика. Немачка стручна заједница расправљала је о томе да ли се ракете могу програмирати тако да не могу да се користе за гађање руске територије. Како наводи Дер Спиегел, управо је ово питање заинтересовало канцелара Олафа Шолца и због тога су наводно вођени преговори са представницима војне индустрије.

Извор: Информер.рс/РИА новости/Царградтв