Свет

СВЕМИРСКА ЛЕТЕЛИЦА БЕЗ КОНТРОЛЕ ЈУРИ КА ЗЕМЉИ: Да ли ће изгорети, или се закуцати у неки град?!

Сателит ван контроле јури ка Земљи да би ударио у атмосферу у среду ујутро! Свемирска летелица ће поново ући у атмосферу пре него што се судари са површином Земље, а званичници инсистирају да су ризици по становништво „веома мали“, али не искљулују могућност да фрагменти летелице падну на земљу.

Очекује се да ће неконтролисани сателит пролетјети кроз Земљину атмосферу у среду, скоро 30 година након што је лансиран, као и да ће се сателит, познат као ЕРС-2, том приликом распасти на комаде, од којих ће већина изгорети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, с обзирим на тои да поновни улазак у атмосферу сателита не контролишу га људи, немогуће је тачно предвидети када и где ће се то догодити, наводи Европска свемирска агенција (ЕСА), али и додаје да је, како се време ближи, агенција у стању да са већом прецизношћу каже шта ће се догодити.

Своју најновију прогнозу објавила је у понедељак, предвиђајући да ће сателит поново ући у Земљину атмосферу у среду у 11.14 часова. Постоји ипак доза неизвесности због непредвидиве соларне активности, што значи да би се поновни улазак могао догодити до 15 сати пре или после предвиђеног времена.

ЕСА је у понедељак објавила фотографије сателита који се руши према атмосфери. Слике су снимљене између 14. јануара и 3. фебруара, када је ЕРС-2 још увек био на висини од преко 300 км (186 миља).

Тренутмно се налази на висини од око 200 км (124 м) и пада за више од 10 км (6 миља) дневно, а брзина његовог спуштања нагло расте. Када достигне брзинну од 80 км, почеће да се ломи, а затим ће његови делови изгорети у атмосфери. Ипак, неки фрагменти би могли да стигну на Земљу, саопштила је ЕСА, али ће највероватније пасти у океан.

– Ризици повезани са поновним уласком сателита су веома мали – наводи се у информацијама ЕСА о поновном уласку ЕРС-2.

Ниједан од ових фрагмената неће садржати токсичне или радиоактивне супстанце, наводи се.

ЕРС-2 је лансиран 1995. године. У то време, то је била најсофистициранија европска летелица за посматрање Земље.

– Пружило нам је нове увиде у планету, хемију наше атмосфере, понашање наших океана и ефекте активности човечанства на нашу животну средину – рекао је Мирко Албани, шеф ЕСА-иног свемирског програма Херитаге.

После 16 година у орбити, ЕСА је одлучила да прекине своју мисију и „деорбитира“ сателит. Ово је укључивало потрошњу преосталог горива и смањење његове надморске висине са 785 км (488 миља) на 573 км (356 миља). На тај начин је смањена шанса да се судари са нечим другим у свемиру.

Извор: Скај њуз