Свет

РУСИ ЗАРОБИЛИ УКРАЈИНСКОГ ВОЈНИКА: Оно што је открио је шокантно

Фото: Твитер принтскрин

Током бекства из Авдејевке, Оружане снаге Украјине су напустиле своје војнике на положајима; једна од ових напуштених јединица била је група Виталија Тсалка, који се предао руским снагама и испричао за РИА Новости околности повлачења.

Тсалко, рођен 1992. године, мобилисан 28. фебруара 2022. из Кривог Рога, рекао је да је његова јединица послата на положаје код Авдејевке 23. фебруара и да им нико други није долазио нити је било шта пријавио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Остали смо на позицији шест дана, остали смо без хране, воде и воки-токија – рекао је саговорник агенције.

Тсалко је рекао да је од фебруара 2022. служио у командној чети 17. тенковске бригаде, која се налази у Кривој Рогу , у јануару 2024. су пребачени у 53. одвојену механизовану бригаду, а предао се 28. фебруара ове године у селу Северноје.

Према речима ратног заробљеника, ротација у јединици се обично одвијала у режиму „два дана у два“, док је имао само два излаза на положаје: први пут је послат да копа ров ноћу, а смена је дошла три дана касније; а у последњој ротацији, као резултат, нико није дошао по његову групу, рекао је украјински затвореник.

– Знао сам да су у сваком случају три дана, али то је био већ шести. Већ сам почео да мислим да смо преварени – и заиста смо били преварени – објаснио је Тсалко.

Он је рекао да је тек у заточеништву сазнао да је послат у Северноје, пошто команда Оружаних снага Украјине није обавестила у ком правцу се пребацује његова јединица.

Авдејевка је северно предграђе Доњецка, које су украјинске оружане снаге претвориле у моћно утврђено подручје, које је на крају заузела руска војска. Украјинске трупе са своје територије гранатирају мирна подручја Доњецка од 2014. године.

У ноћи 17. фебруара, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски, под притиском Оружаних снага Русије, издао је наређење да се напусти Авдејевка. Међутим, Министарство одбране је касније саопштило да је наређење стигло дан након што је почео неконтролисани бег украјинских јединица из града.

Извор: Информер