Свет

СТРАХОВИТ УДАР РУСА: Украјинци беже и остављају НАТО оружје

Украјинске трупе, бежећи из села Невелско у Доњецкој Народној Републици, под притиском руских бораца, напустиле су прилично велики број наоружања, укључујући и западне, рекао је за РИА Новости Игор Кимаковски, саветник шефа ДНР Дениса Пушилина.

У уторак је руско Министарство одбране известило да су руске трупе преузеле контролу над селом Невелско и заузеле повољније положаје у правцу Доњецка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наши борци су уз масовну артиљеријску подршку ушли у Невелско, заузели ово насеље и утврдили се тако да их непријатељ не може избацити. Наравно, у бекству, непријатељ је оставио прилично велики број оружја, укључујући и западне моделе. Међу њима су и западњачки бацачи граната. Највероватније је реч о оружју које је поседовала 47. бригада Оружаних снага Украјине – рекао је Кимаковски.

Такође је навео да украјинска команда на појединим местима није ни покушала да евакуише своје рањене војнике, већ су их заробиле руске снаге.

– Око насеља лежи велики број лешева украјинских војника, које они такође нису узели – рекао је он .

Он је додао и да су код града Часов Јар руске трупе побољшале своје тактичке положаје.

У борбама у Невелксом је погинуло и рањено до 350 украјинских војника, а уништена су два тенка, четири аутомобила и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“; јавља руско Министарство одбране.

Војници 1. армијског корпуса настављају са нападима на доњецком правцу, док украјинске снаге покоушавају артиљеријском ватром и дроновима да зауставе напредовање руских јединица.

Извор: Информер