Свет

МИСТЕРИОЗНИ УДАР НА АМЕРИЧКЕ ЗВАНИЧНИКЕ: Главобоља, вртоглавице, губљење памћења, иза свега стоје Руси?

„Хавана синдром“, који укључује симптоме главобоље, мучнине, губљења памћења и вртоглавице, можда је повезан са оружјем руске војне обавештајне диверзантске јединице, тврди „Инсајдер медиа груп“, а преноси Ројтерс.

Иако је истрага америчких обавештајних служби 2016. оценила као „врло мало вероватно“ да је Хавана синдром изазван од стране спољних непријатеља, истрага медијске групе из Риге тврди да постоји јединица „29155“ руске обавештајне службе ГРУ чији су чланови награђени за развој „несмртоносног акустичног оружја“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички Конгрес је 2021. године усвојио закон којим дозвољава Стејт дипартменту, Централној обавештајној агенцији (ЦИА) и другим америчким агенцијама да исплаћују помоћ запосленима који су погођени овим синдромом.

„Хавански синдром“, чији су симптоми вртоглавица, мучнина, главобоља и проблеми са слухом, први пут је примећен код америчких дипломата на Куби 2016. и 2017. године.

Пре годину дана објављен је извештај америчке обавештајне заједнице у којем је закључено да „хавански синдром“ код америчким званичника на службеним путовањима у иностранству није повезан са деловањем „страних противника“.

Русија је више пута негирала умешаност у те инциденте.

Извор: Блиц