Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово су симптоми рака: Ако приметите ове ствари, обавезно се обратите лекару

Фото: Pixabay

Обратите пажњу!

На годишњем нивоу, више стотина хиљада жена оболи од рака јајника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је овај број мањи него број случајева којима се дијагностификује рак дојке, постоји велики разлог за бригу, зато што је рак јајника смртоноснији, а разлог лежи у томе што се најчешће касно открије.

Само 15% од укупног броја случајева се дијагностификује у раној фази, када је могуће да се спречи његово ширење на остале органе.

Бројна истраживања показују да је већина жена (које су имале рак јајника) одлазила на редовне прегледе код доктора шест до девет месеци пре него што је обољење потврђено. Међутим, симптоми су у највећем броју случајева повезани са многобројним другим здравственим проблемима и обољењима, која су учесталија и која је прво потребно испитати.

То је главни разлог зашто се рак јајника назива тихим убицом.

Који су симптоми рака јајника?
Када се рак развија и расте, симптоми који се јављају обично су гастроинтестинални проблеми везани за притискање тумора на те органе, као што су:

  • надутост
  • бол у стомаку, леђима или карлици
  • отицање абдомена или карлице
  • осећај ситости већ скоро на самом почетку оброка
  • лоша пробава
  • пролив или затвор
  • често мокрење или осећај да морате да мокрите
  • губитак енергије и апетита

Такође, некада може да дође и до крварења или до поремећаја менструалног циклуса, као што је обилније или нередовније крварење. Ово је вероватније да се појави код млађих жена, јер је старост такође фактор ризика код рака јајника. Већина жена којима је обољење дијагностиковано прошла је кроз менопаузу.

Постоје специфични типови рака јајник, услед којих може доћи до крварења па би било заиста паметно да ништа не игноришете или препуштате случају уколико приметите нешто тог типа.

Ипак, наведени симптоми су веома чести.

Када је стварно време за бригу?
Важно је да добро познајете своје тело. Многе жене, повремено, имају један или више од поменутих симптома, али ако прође неколико недеља или месеци, а симптоми не пролазе и нису у границама нормале, тада је време да се обавезно обратите лекару.

Извор: Srbijadanas.rs/minimagazin.info