Србија

ПОЧИЊЕ ПАПРЕНО КАЖЊАВАЊЕ ОНИХ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ! Уколико не носите маску, спремите се да ДЕБЕЛО ПЛАТИТЕ

До сада су стручњаци и држава апеловали, од сада ће инспекције да кажњавају.

Овако би, у најкраћем, гласио извештај са седнице кризног штаба на којој су, Предраг Кон, Дарија Кисић, Мијомир Пелемиш и готово сви остали чланови из редова струке захтевали од државе и надлежних служби да сви који не поштују прописе сносе жестоке санкције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се, пре свега, односи на поштовање самоизолације и обавезе ношења маски.

ВАПАЈ СТРУЧЊАКА

Подсетимо, минимална казна за кршење самоизолације у којој се налазе позитивни пацијенти без симптома и они који су тек изашли са болничког лечења је 50.000 динара, а глоба може бити и до 150.000.

За неношење маске казна је 5.000 динара.

Епидемиолог Предраг Кон позвао је надлежне да почну строго да контролишу да ли грађани поштују мере и препоруке кризног штаба.

– Ми смо потрошили мере, сада долази до оштре контроле – рекао је др Кон и апеловао на све државне службе и инспекције да помогну и да санкционишу прекршаје, наглашавајући да имамо људе који су у кућној изолацији, али не поштују изолацију.

– Ја никоме не желим казну, али морамо да схватимо да се вирус одржава и морамо да га сузбијемо. Контрола мора да буде строга, не смемо ништа да чекамо. Нема више молби, крените у контролу – нагласио је Кон.

ЈЕДНИ ГИНУ, ДРУГИ…

Епидемиолог је рекао и да не могу лекари да седе у скафандерима и трпе стравичан притисак, а да истовремено инспекцијски органи седе.

И заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић ово види као важну тему.

– Све јаче се ангажујемо да имамо више помоћи санитарних и комуналних служби. Ипак, независно од тога, надам се да нема никог ко би знао да је позитиван, а излазио напоље зато што нема симптоме – објашњава чланица кризног штаба.

Извор: Република/srbijadanas.com