Србија

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Ево које нације ће прве добити вакцину против коронавируса

Фото: Pixabay.com

Међу њима су САД, Велика Британија, Јапан и земље ЕУ

Богате земље већ су осигурале више од милијарду доза вакцина против корона вируса, што изазива забринутост да ће се остатак света наћи на крају реда у глобалним напорима да се порази Цовид-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потези Сједињених Држава и Велике Британије да обезбеде испоруке од компаније Санофи и партнера ГлаxоСмитхКлине Плц, као и пакт између Јапана и Пфизер Инц., последњи су у низу споразума.

Европска унија је такође била „агресивна“ у намери да добије дозе, много пре него што је ико знао да ли ће бити делотворне. Иако међународне групе и бројне нације обећавају да ће вакцину учинити приступачном и доступном свима, доза ће вероватно бити у складу са потражњом у свету, који чини око 7,8 милијарди људи.

Могућност да ће богатије земље монополизовати снабдевање, јесте сценарио који се већ одиграо током пандемије свињског грипа 2009, а који је подстакао забринутост код сиромашних нација и заговорника здравља.

САД, Британија, ЕУ и Јапан до сада су осигурали око 1,3 милијарде доза потенцијалних вакцина против Цовида-19, тврди аналитичка компанија Аирфинитy. Нове бројке, ипак, говоре о 1,5 милијарди доза.

Неколико напредних тркача, попут Универзитета у Окфорду и партнера АстраЗенеца Плц и сарадња Пфизер-БиоНТецх СЕ, већ су у завршним студијама, што улива наду да ће оружје у борби против короне ускоро бити доступно.

Али, научници и даље морају да разреше бројне препреке: да потврде делотворност, добију одобрење и унапреде производњу. Снабдевеност широм света можда неће достићи милијарду доза до првог квартала 2022. године, кажу из поменуте лондонске фирме.

Улагање у производне капацитете широм света је виђено као један од кључних фактора за решавање дилеме, а фармацеутске компаније почињу да планирају широко имплементирање доза.

Санофи и Глаxо намеравају да 2021. и 2022. године обезбеде значајан део доза глобалној иницијативи, која је усмерена на убрзавање развоја и производње и правичну дистрибуцију тих доза.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф Бизнис