Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Лекари упозорили: Ево зашто губимо МИРИС И УКУС КАДА ДОБИЈЕМО КОРОНУ!

У научном часопису „Nature Neuroscience“ објављен је научни рад који одговара на једно од најинтригантнијих питања када се ради о болести Ковид-19 – зашто нестану чула укуса и мириса? Један од аутора је и Кристијан Дорстен, најпознатији европски виролог из Немачке.

У уводу се подсећа како се уз Ковид-19 описују и тромбоемболијске промене по целом телу, укључујући и централни нервни систем. Како су уочени неуролошки симптоми примећени код већине оболелих од Ковида-19, врло је вероватно како САРС-ЦоВ-2 продире и у нервни систем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вирус не познаје препреке

Аутори наводе како се у раду описује присутност новог коронавируса у међусобно удаљеним регионима, дакле у назофаринксу и мозгу. Надаље, описује се и морфолошка промена повезана са заразом попут тромбоемболијског исхемијског можданог удара и представљају се докази неуротропизма новог коронавируса, односно његова склоност према коришћењу нервног ткива да би дошао до самог мозга.

САРС-ЦоВ-2 може ући у нервни систем јер је прешао додирну тачку њега и слузнице, односно крвно-мождану баријеру, искоришћавајући међусобну близину олфакторне слузнице (чула мириса) и нервног ткива, којим се сигнали спроводе у мозак, пролазећи и поред осетљивих крајева живаца. Последично, нови коронавирус, чини се, продире у одређена неуроанатомска подручја укључујући и примарне контролне центре респираторног и кардиоваскуларног система у продуженој мождини.

У раду је ова велика група научника из Немачке показала и слике коронавируса у назофаринксу, горњем делу носне шупљине, месту где се грло и усна шупљина спајају с носном шупљином односно онде где конвергирају чула мириса и укуса.

Подсетимо, назофаринкс је место где се вирус и највише множи. До трећине људи који оболе од КОВИДа-19 пријављују најмање један неуролошки дефицит, било да се ради о укусу, мирису или будности. Ти симптоми су често пролазни, али су довољно уобичајени да сугеришу како би пацијенти с тежим облицима ове болести требало да имају трагове заразе у њиховом централном нервном систему.

У овом раду у којем се анализирало ткиво 33 особе које су умрле од Ковида а-19 с четири подручја мозга те с олфакторне и слузнице назофаринкса. Научници су вирус пронашли у различитим деловима мозга као и у олфакторној слузници где је концентрација била и највећа.

Сигуран симптом Ковида 19

Дубоко овде, близу олфакторног булбуса, завршетка живаца који завршавају у мозгу, пронађен је вирусни С-протеин, односно протеин шиљастог наставка по чему је нови коронавирус познат, којим се хвата за ћелију и пробија њену мембрану заражавајући је. Тако је по свему судећи управо олфакторна слузница место улаза у мозак. Ипак, како научници наводе, овај се рад односи само на пацијенте с тежим обликом болести а не нужно на већину оболелих који исказују лакше симптоме, или никакве.

Молекуларни биолог Ненад Бан подсећа како се већ дуже време знало да многи оболели од болести Ковид -19 изгубе чуло мириса што је врло карактеристичан симптом по којем се ова болест може с релативно великом сигурношћу дијагностификовати док се не обаве биохемијски тестови.

 

 

 

 

 

Извор: вечерњи лист