Србија

Стигло упозорење: АКО ДОБИЈЕТЕ СИМПТОМЕ КОРОНЕ, НИКАКО НЕ РАДИТЕ ОВЕ 2 СТВАРИ!

Све је више случајева да се заражени месецима, данима и недељама лече код куће, после чега у јако тешком стању долазе у болнице

Заражени короном који се сами лече код куће озбиљно угрожавају своје здравље и ризикују да за кратко време заврше на респиратору, упозоравају лекари!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они кажу да људи често на своју руку пију антибиотике јер се неко од оболелих лечио таквом терапијом. То никако не сме да се ради, апелују доктори, јер може доћи до разних компликација, пошто је корона системска болест и није иста код сваког зараженог.

Зато, саветују они, уколико се појаве симптоми короне прва адреса је ковид-амбуланта.

Опасно по живот

Познати инфектолог проф др Жарко Ранковић упозорава да је лечење на своју руку веома опасно, јер корона не делује на сваки организам исто!

– Поново апелујем на све људе да не буду лекари у својој кући, јер коронавирус не може да се лечи тек тако, без надзора лекара. Не можете, уколико добијете симптоме, да пијете антибиотике и узимате витамине, јер сте чули да је то терапија. Или, још горе, знате неког из вашег окружења коме је то помогло. То је погрешно. Сваки организам је за себе, на сваког вирус другачије делује, а самим тим је потребна и другачија терапија – напомиње проф др Ранковић и истиче:

– Ризикујете да вам се стање погорша и да морате у болницу. Тада већ може бити касно, инфекција може да напредује и да будете животно угрожени. Уосталом, то је и један од разлога зашто људи у болнице долазе већ са упалама плућа и тежом клиничком сликом. Зато уколико добијете прве симптоме, идите у ковид-амбуланту, где ћете добити све потребне савете и одговарајућу терапију – наглашава наш саговорник.

Са њим је сагласан и радиолог из Ниша др Александар Ивковић. Према његовим речима, постоји пет знакова који јасно указују да вам је потребна хитна лекарска помоћ и да је најважније да људи знају када да се јаве лекару, јер је то од пресудног значаја за сам ток ове болести.

– Први знак су тешкоће у дисању. Нормалан број удисаја у минути је 12 до 16, а ако се тај број повећава на 25 до 30, то је један од битних знакова да оболели потражи помоћ. Други битан знак јесу интензивне главобоље које не престају ни када се узимају аналгетици, трећи повраћање, четврти дијареја и наравно пети висока температура. Тегобе се не смеју занемаривати, јер се сваки дан стање погоршава и када већ буде касно, онда пацијенти долазе код лекара. Наравно, ради се о пацијентима који имају тежи облик – открива др Ивковић.

Најбитнији одмор

На питање шта да раде они заражени који су послати да се лече код куће, он саветује:

– Најважније је да се што више одмарају. Нека се здраво хране уз појачане витамине. Просторије треба често да се проветравају – каже овај нишки радиолог.

Не снимајте плућа на своју руку

Према речима Александра Ивковића, има доста пацијената без симптома а да због коронавируса имају промене на плућима.

– Тај проценат није велики, од два до пет посто, али у сваком случају има пацијената који немају никакве тегобе, а имају налаз на плућима. То не значи да би сви требало да снимају плућа. Одлука зависи од лекара који прегледа пацијента. Он одлучује да ли је потребно снимити плућа или не, на основу лабораторије, општег стања пацијента – напомиње наш саговорник.

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс