Србија

Ово морате знати! ЗА ПЕРИОД ИЗМЕЂУ ПРВЕ И ДРУГЕ ДОЗЕ ПОСТОЈЕ ВАЖНА ПРАВИЛА! Можете се заразити ако их НЕ БУДЕТЕ ПОШТОВАЛИ!

Фото: Pixabay.com

Са почетком вакцинације у нашој земљи, главно питање је било коју вакцину одабрати, а поред тога обавезно се намећу и дилеме око правила понашања како пре, тако и у периоду између вакцинације и ревакцинације.

– Након прве дозе потребно је да знате да нисте заштићени од корона вируса и да постоји могућност да се заразите уколико се не будете понашали у складу с препорученим мерама – наглашава проф. др Бранислав Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да и после прве дозе епидемиолошке мере морају да се поштују, маска, дистанца, редовно прање руку – баш све као и до сада!

Са тим је сагласан и вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево Миланко Шеклер да особа која је примила прву дозу вакцине треба да се понаша као и раније односно, као да није примила вакцину.

– Значи, нема никаквог разлога за опуштање, све док не прими другу дозу вакцине и док не прођу још две недеље, морају да се придржавају апслутно свих мера, као да се ништа није десило. Тек након две недеље од друге дозе имуни систем је достигао онај ниво заштите да ви можете да кажете: сад сам заштићен, у смислу да се нећете тешко разболети – рекао је Шеклер за јавни сервис.

Друга доза

Размак имзеђу две прве и друге дозе код вакцине америчко-немачког произвођача „Фајзер-Бионтек“ је 21. дан, кинеског „Синофарма“ две до четири недеље, а код руског „Спутњика В“ 28 дана.

Дакле у том периоду од прве до друге дозе потребно је да носите маску, да избегавате контакте и да здрави и спремни сачекате да примите и другу дозу.

– У научним круговима је процена да је ниво заштите оних који су примили само једну дозу негде око 50 одсто, па и мање, што зависи од стања организма. Млад организам развије већу количину антитела, док они од 65 година и с хроничним болестима развијају знатно мање антитела. После прве дозе треба бити опрезан, обавезно сачекати другу дозу. Треба да носите маске, држите дистанцу, све онако како већ људи и сами знају да треба – рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Тиодоровић за лист.

Стигло још 11.700 доза „Фајзерове“ вакцине

На Институт „Торлак“ у Београду јуче је стигло још 11.700 доза „Фајзерове“ вакцине. Како је дан раније за Курир најавио државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, у наредне две недеље очекује се да почне да стиже између 10.000 и 20.000 доза ове вакцине недељно, док се 15. фебруара очекује још 41.000 доза. Сваког дана очекује се и да стигне уговорена испорука 250.000 доза руског цепива „спутњик В“.

У нашој земљи је до сада укупно вакцинисано 276.000 грађана, а за вакцину се преко еУправе и кол центра пријавило 636.952 људи.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Еспресо.рс/Блиц