Србија

ОД КОНОБАРА ДО ЗАМЕНИКА НАЧЕЛНИКА СБПОК: Овако је Вучић пре месец дана бранио Папића (ВИДЕО)

Бивши заменик начелника Службе за борбу против организованог криминала Горан Папић, ухапшен је данас под сумњом да је злоупотребио службени положај док је био на овој позицији, међутим, интересантно је да је председник Србије Александар Вучић пре само месец дана здушно бранио Папића од новинарских питања и оптужби опозиције.

Папић је, иначе, у јавности познат као полицијски функционер који је без дана полицијске школе вртоглаво напредовао у МУП у време владавине Небојше Стефановића, а медији су о њему извештавали и због бруталног пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана “Јахорина”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пребијање се догодило 22. октобра 2019. године у Заплањској улици у насељу Браће Јерковић, а саучесник му је био колега Томислав Антонијевић, шеф Одељења за сузбијање кријумчарења наркотика.

Претучен је због тога што је отворио локал у близини ресторана Милорада Папића, иначе Горановог оца.

Погледајте за шта га нападају…

Опозиција је тражила да се због овога против њега покрене кривични поступак, а Вучић је на те захтеве почетком фебруара говорио овако:

“Да одговорим на питање о господину Папићу. Свако ко учини било какав преступ или прекршај, ја мислим да је тада полиција, само да ме Небојша исправи, покренула дисциплински поступак против господина Папића за то што је урадио. Дакле, као што видите, то није била тајна и тај снимак је био у полицији, али то нема везе са мотивацијом тих људи који су га напали. Погледајте шта је себи један политичар дозволио који је то објављивао, тобоже опозициони политичар, тајкун. Напао је тог човека. Знате зашто га је напао? Не због тога што је починио, да ли прекршај или кривично дело, надлежни органи ће то да процењују. Он га је напао зато што је тај човек, а ти ме Небојша исправи ако нешто погрешим, само зато што је тај човек његовог зета извукао кроз врата и кроз стакло аутомобила када му је пронашао огромну количину дроге у аутомобилу. Само зато се водила хајка тада против тог човека из полиције”, рекао је Вучић и додао:

“И данас вас подсећају на то пребијање и на ту тучу, да би се заборавило то да је тај човек извукао наркодилера, који је зет тајкунског политичара из аутомобила и ухапсио га том приликом. Знате, туча, насиље то су тешка кривична дела, али то поредити са диловањем дроге, то поредити са убиствима и то поредити са пљачком и отимачином несагледивих размера, немојте да се љутите, ја не могу то да поредим. А наравно да ће човек на сваки начин одговарати”.

Вучић је о Папићу говорио и када је одговарао на новинарска питања о доказима и умешаности Небојше Стефановића у трговину оружјем.

“Немојте ви да ми бирате ко ми је најближи, ко није, Небојша је свакако један од најближих и смета вам нарочито зато што је један од њему најближих људи лично из аутомобила извукао нарко зликовца који је имао три килограма дроге око врата, зато водите хајку против Небојше Стефановића и Горана Папића”, рекао је 2019. године Вучић.

Опозиција тражила кривични поступак

Подсећања ради, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас 2019. године је говорио да је против двојице функционера Министарства унутрашњих послова Србије Горана Папића и Томислава Антонијевића потребно покренути кривични, а не дисциплински поступак, због напада на Дејана Пејовића.

“Ова два припадника МУП-а нису у току интервенције прекорачили овлашћења, него су као класични батинаши масакрирали Дејана Пејовића. Овог доктора наука, оца троје деце, тукли су песницама, шутирали ногама и то у присуству Пејовићеве супруге. Потом су му везали лисицама руке на леђа и увели на задње седиште службене шкоде, где га је Папић ударио више од двадесет пута. Малтретирање је престало тек по доласку патроле из станице на Вождовцу“, навео је Ђилас.

У писаној изјави он је оценио да су се Папић и Антонијевић понашали као класични криминалци и да их тако треба и третирати.

“То што су на тако високим позицијама у МУП-у је само отежавајућа околност. Поставља се питање ко је ове батинаше поставио на та места јер и тај мора да сноси одговорност”, додао је тада он и упитао како је Папић од места конобара са завршеним месарским занатом дошао до места заменика шефа Службе за борбу против организованог криминала

Извор: Нова