Србија

СВИ СУ ОВО ЧЕКАЛИ! У Србији је урађено прво истраживање о ефикасности кинеске вакцине и ОВО ЈЕ РЕЗУЛТАТ!

Вакцина произвођача Синофарм нешто касније ствара одговор у односу на вакцине модерне технологије, показало је истраживање које је Блиц јуче ексклузивно објавио.

Тако се прве мерљиве вредности антитела јављају најраније око две недеље и након примене друге дозе вакцине, наводи се у истраживању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грађани до 65 година, пише даље, у великој мери развијају специфична антитела након примене Синофарм вакцине и проценат серопозитивних у тој групи испитаника виши је од 90 одсто. Примећен је нешто бржи пад вредности концентрација антитела у узорцима крви вакцинисаних у односу на друге вакцине, међутим, како кажу у ИНЕП-у, што не значи да се и укупна заштита губи.

Очекивано је да је продукција антитела најинтензивнија у тренутку присуства вируса, а да се након тога очекује пад концентрација. Међутим, урађена анализа показује да у тренутку када дође до поновне изложености патогену долази до брзе продукције високо специфичних антитела, неопходних за одбрану организма од инфекције.

За сада је анализирано преко 10.000 узорака вакцинисаних особа применом свих тренутно доступних вакцина у Србији. Проучавани су узорци грађана од 20 до 95 година старости.

Како за „Блиц“ каже Марија Гњатовић из ИНЕП-а, идеја је била да се испита један аспект имунолошког одговора (антитела), како би се стекао увид у кинетику стварања заштите након имунизације, применом вакцина базираних на различитим технологијама, од класичне до РНК технологије.

Ипак, постоји јасна разлика у одговору на примену Синофарм вакцине у различитим старосним групама. Примећен је значајно слабији антителни одговор код особа старијих од 65 година, посебно у групи старијих од 70 година и то мушког пола, са честом појавом потпуног изостанка специфичних антитела у циркулацији.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да кинеска вакцина против корона вируса спорије ствара имунитет, али да је према тврдњама научника са Кембриџа и Оксфорда, та вакцина најотпорнија на мутације вируса.

Шеклер је рекао да су вакцине кинеског произвођача Синофарм, а које је у Србији примилио више од милион људи, испитивале америчке лабораторије и подсетио на изјаву једног од америчких вирусолога са Универзитета у Мериленду од прошле недеље да су све источне вакцине безбедне и ефикасне и да се то односи на кинеске, индијске и руску Спутњик В.

– То је класична вакцина, стручњаци са Кембриџа и Оксфорда кажу да је на појаве мутација најотпорнија кинеска вакцина, јер је у њој цела вирусна честица – рекао је Шеклер недавно.

Колико траје дејство Синофарм вакцине

Према резултатима клиничких испитивања, антитела која ствара кинеска вакцина трају око шест месеци, рекао је Жанг Јунтао, потпредседник ЦНБГ, филијале Синофарма.

– Прелиминарни резултати су до сада показали да додатна ревакцинација може да повећа број антитела и истовремено побољша способност вакцине да се одбрани од мутација вируса. Да ли је додатна ревакцинација неопходна и када би је требало примити, ако јесте, показаће резултати будуће треће фазе клиничких испитивања, рекао је Жанг на конференцији за новинаре.

Антитела које производи двострука доза Синофармове вакцине има „веома добар“ неутралишући ефекат на британски и јужноафрички сој вируса, додао је он, цитирајући резултате лабораторијских тестирања која су користила узорке крви учесника у клиничкој студији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс