Србија

Албанци ће побеснети! ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА ПОТВРДИЛА ОДЛУКУ О КОСОВУ!

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић и министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава потписали су уговор којим Србија тој земљи донира 30.000 вакцина. За Зимбабве је опредељена и помоћ од 65 тона прехрамбрених намирница. Селаковић је указао на то да Србија намерава да настави сарадњу са Зимбабвеом и осталим афричким земљама на принципима и вредностима као што су поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета.

„Зимбабве ће наставити да подржава Србију по питању КиМ“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава истакао је да та афричка земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије када је у питању Косово и Метохија. Додао је да ће наставити и у будућности то да чине.

Шава је казао да Зимбабве подржава Србију по том питању зато што подржава чињенице и истину.

„Зимбабве је било уз Србију када је Србији нападнут територијални интегритет проглашавањем једностране независности Косова. Знамо да је и историјски и културно Косово део Србије и када смо подржали Србију у УН, ми смо то урадили јер смо препознали те чињенице“, казао је Шава.

Додао је да сматрају да је КиМ саставни део Србије, као и да ће наставити да подржавају Србију по том питању и убудуће, без обзира како би се то могло одразити на њих.

„Чинимо то јер верујемо у чињенице и истину и то су разлози зашто ћемо увек бити уз Србију у међународним форумима“, поручио је министар Шава.

Селаковић је званичницима Зимбабвеа уручио позив да 11. и 12. октобра у Београду учествују у обележавању 60. годишњице од прве Конференције Покрета несврстаних земаља.

Министар Шава је оценио да је то одлична и веома добродошла идеја и поручио да ће Зимбабве са великим задовољством учествовати на обележавању у Београду.

Никола Селаковић, који је синоћ допутовао у Зимбабве, у наредна два дана посетиће и Замбију, Анголу и Намибију, где ће предати вакцине против коронавируса, али и позвати званичнике тих земаља на обележавање 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Танјуг