Србија

УДАРНО! У 40 општина школе на онлајн настави – од данас важи и ново правило за све

Према одлуци Министарства просвете настава у 40 градова и општина од данас се одвија онлајн.

Чак 40 општина у средњим школама уводи трећи, онлајн модел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По другом моделу од данас у седмом и осмом разреду одржаваће се настава на територијама следећих општина:

Кладово, Петровац на Млави, Нова Варош, Прибој, Ужице, Ваљево, Деспотовац, Јагодина, Ћуприја, Параћин, Свилајнац, Рековац,Прешево, Нови Пазар, Бојник, Велико Градиште, Жабари, Бољевац, Зајечар, Књажевац, Бајина Башта, Пријепоље, Чајетина, Алибунар, Љиг, Богатић, Ивањица, Лучани, Дољевац, Ниш, Бела Паланка, Врање, Краљево, Рашка, Тутин, Нова Црња, Аранђеловац, Кнић, Крагујевац И Топола.

Трећи модел организације образовно васпитног рада примењиваће се од 13 септембра у сви средњим школама у наведеним општинама.

Иначе, за само десет дана од почетка школске године, према последњим подацима из Министарстарства просвете 379 одељења се налази на онлајн настави.

„Према подацима, које су основне и средње школе доставиле Министарству просвете, науке и технолошког развоја, наставу на даљину прати 379 одељења и 1 група, што је 0,9 одсто од укупно 38.187 одељења из 1.666 образовних установа. Податке је доставило 94 одсто, од укупног броја школа“, рекли су из Министарстава просвете.

Како даље наводе, одељења која су прешла на онлајн наставу поступила су у складу са законом.

„Школе, чија су поједина одељења прешла на онлајн наставу, поступиле су у складу са Препорукама за почетак образовно-васпитног рада у школској 2021/2022. години, у којима је предвиђено да када постоје два потврђена случаја код ученика у једном одељењу или групи – цело одељење(група) прелази на онлајн наставу у трајању од 10 дана“, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Маске носити све време

Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација, које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте одговарајуће гране медицине, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске, при чему је потребно повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите (дезнифекција руку, чишћење и дезинфекција наставних средстава и простора).

Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92