Србија

СВИ КОЈИ СУ ДЕЛИЛИ ЛИНК ФИЛМА „ТОМА“ БИЋЕ ПРОЦЕСУИРАНИ: Полицијска акција је у току

Један од осумњичених за неовлашћено дељење линка на којем се налази филм „Тома“ је ухапшен и саслушан, међутим и даље се трага за „нултим пиратом“ – особом која је прва објавила и почела да дели поменути линк на друштвеним мрежама.

Снимак филма „Тома“ неовлашћено је почео да се шири друштвеним мрежама пре неколико дана, а још увек није установљено ко је особа која је прва објавила поменути снимак на друштвеним мрежама и полиција и даље трага за њом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За то време, један од корисника друштвених мрежа који је осумњичен да је неовлашћено даље делио линк на којем се налази филм „Тома“ у недељу је саслушан у Тужилаштву за високо технолошки криминал, где је признао кривицу и детаљно изнео одбрану, речено је јуче Танјугу у том тужилаштву.

Сви они који су даље неовлашћено поделили овај линк са филмом „Тома“, биће такође процесуирани, а тренутно се ради на њиховом проналажењу, поручили су из тужилаштва.

Ухапшен један од осумњичених због дељења пиратске верзије филма „Тома“

Током последњих неколико дана на друштвеним мрежама уочено је неовлашћено дељење линка на којем се налази филм „Тома“, а одмах по уочавању тих нелегалних радњи МинаЦорд и ЦобраФилм, које су и власници ауторских права, пријавили су све надлежним органима – Одељењу за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Истим поводом обавештена је и Антипиратска агенција Србије (САПА), која је током викенда уочила више стотина линкова, који су сви даље процесуирани у сарадњи са надлежним државним институцијама.

Продуценти филма „Тома“ Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић огласили су се овим поводом и позвали пријатеље филма и поштоваоце уметности Томе Здравковића да право искуство доживе у биоскопу.

– Пиратерија је непоштовање дела. Пиратерија је крађа. Пиратерија нема душу. Сваки кадар, свака композиција у филму „Тома“ снимљена је тако да се у њој ужива на великом платну и свим погодностима које нуде данашњи биоскопи. И управо ту емоцију никада не можете доживети на мониторима компјутера или телефона. Ипак, веома нас радује чињеница да и поред нелегалног дељења филма, публика и даље у великом броју одлази у биоскоп и на прави начин доживљва причу о Томи – поручили су Јоксимовић и Бјелогрлић и додали:

– Зашто људи и даље иду у биоскопе? Па једноставно је! Не желе да им неко украдено дело шаље на мобилни екран. И да га тако гледају. Људи желе комплетан угођај који ће им дуго остати у сећању. Филм „Тома“ једноставно није за Инстаграм или Тик ток.

По закону је забрањено објављивање, снимање и прављење копија ауторског дела, што укључује и скидање на свој компјутер, као и аплоуд на торент сајтове. Прописане казне су до три године затвора, али уколико се овим путем прибавља имовинска корист, у питању су пет година затвора.

– Постоји кривична и правна одговорност за пиратерију и запрећене казне нису занемарљиве. Ко неовлашћено искористи ауторско дело тако што га објави, сними или умножи, казниће се затвором до три године. Исто тако, ко ово дело стави у промет или га умножи у тој намери, такође ће бити кажњен – рекао је за „Мондо“ адвокат Мирко Мркић.

Међутим, по закону, корисници ових услуга који само гледају поменути садржај, у закону нису споменути, објаснио је он.

– За оне који не деле снимак, већ га само отворе или проследе једном броју телефона, законска казна не постоји. Немогуће је утврдити да ли је неко намерно или случајно отворио линк који му је неко послао, као и да ли је знао шта се на њему налази. Онај ко то уради, увек може да тврди да је то урадио нехотице, да није знао шта се налази у њему, као и да га је случајно послао неку адресу – казао је Мирко Мркић.

Извор: Блиц