Србија

АЛБАНЦИ КРШЕ СВАКИ ДОГОВОР, КАКО ДА ИМ ЧОВЕК ВЕРУЈЕ? Марко Ђурић забринут за ситуацију на Косову и Метохији!

Албанци на Косову и Метохији не поштују ни сопствени устав, ни неалбанце – које називају својим грађанима – ни свој потпис, ни дату реч, и апсолутно им се не може веровати, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић

– Јасно је да наспрам себе имамо потпуно неискреног и некредибилног саговорника, и поводом тога немамо никаквих илузија – рекао је Ђурић у интервјуу за данашњи „Ало“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетио је да је прошло више од две хиљаде дана откако је договорено формирање Заједнице српских општина, а да данас не изгледа да смо ишта ближи реализацији тог договора иако су, каже, Београд и Срби са КиМ учинили све са своје стране да тај споразум буде спроведен.

Осврнувши се на покушај Приштине да формира сопствену војску, Ðурић упозорава да би једнострано формирање некаквих оружаних снага на КиМ било кршење међународних споразума, односно међународног права.

– Постоје ваљани разлози којима се може потући свака тврдња да је Албанцима у нашој јужној покрајини потребна војска – указао је, наводећи да је, пре свега, безбедносни гарант на терену КФОР, као и да је свака идеја о формирању тзв.војске Косова противна праву и свакој жељи да на КиМ и у региону имамо нормалне односе.

– Јасно је ко може бити једина мета такве формације и кога би она требало да заплаши. Срби зато не смеју узети учешће у таквом пројекту нити бити оружје у рукама противника сопственог народа – истиче Ðурић.

Што се тиче најава из Приштине о отварању моста у Косовској Митровици 28. новембра, каже да би свако једнострано играње тим осетљивим питањем Срби у четири општине на северу КиМ доживели као безбедносну претњу и претњу миру.

На питање да ли је разграничење у овом тренутку најбоље решење за српско-албански спор, одговара да је најбоље решење оно које нам свима може донети трајну стабилност и мир, „а једини начин да се до тога дође јесте да ниједан учесник у процесу не буде потпуно ускраћен и поражен“.

Питање територијалности, објашњава Ðурић, јесте један од аспеката решења, али смо толико далеко од њега да би свако улажење у детаље било на нивоу промишљања „шта би било кад би било“.

– Уверен сам да би у идеалним условима компромис био могућ, али суочавамо се са све мање и жеље за компромисом и искрености с друге стране, што нас сваким даном све више удаљава од решења – наводи директор Канцеларије за КиМ.

Правни аргументи су, каже, поље на којем Србија најчвршће и наубедљивије може да брани своје позиције при чему, истиче, велико охрабрење и утеху пружа подршка не само наших традиционалних пријатеља Русије и Кине већ – и већег дела човечанства.

– Без те подршке, која је заснована и на личном пријатељству председника Вучића са Шијем и Путином, тема КиМ би веома брзо била на силу уклоњена са списка отворених међународних политчких питања – указује Ðурић.

Кад је реч о покушају Приштине да Косово уђе у Интерпол, каже да Приштина жели да Интерпол злоупотреби за сопствену међународну промоцију, амнестирање терориста из некадашње ОВК, те наставак прогона и застрашивање Срба.

О ставу појединих опозиционих политичара по питању Косова и Метохије Ðурић каже да они немају политику за КиМ нити визију шта би као држава по том питању требало да радимо, „јер њих КиМ суштински не занима, осим као средство за примитивне демагошке нападе на председника Вучића“.

 

Извор: Tanjug